Březen 2021 / Jan Strmiska

Jak na saunování s diabetem. Měřte si cukr a hodně odpočívejte

Má sauna pro diabetiky zdravotní benefity? Je lepší infra, nebo finská sauna? A co na to všechno krevní cukr?

Jak moc se vlastně v sauně rozpálíme? Tak třeba ve finské sauně stoupne teplota pokožky na téměř 42 °C. Teplota uvnitř těla se díky tomu zvýší o jeden až dva stupně. Některé naše biologické mechanismy pak fungují trochu podobně jako horečka. Díky zvýšení teploty směrem zvenku dovnitř se navíc kůže obrovsky prokrví. Obyčejně je v kožních cévách jen asi 250 až 500 ml krve, během saunování se toto množství zvýší až desetkrát. Proto tak zčervenáme.

Ale nevadí to diabetikům?
Obecně můžeme říct, že ne. Podle doktora Rainera Brenkeho, internisty z Berlína, může sauna dokonce fungovat jako náhražka fyzického tréninku pro diabetiky, kteří nemohou nebo nechtějí cvičit. Podobně jako trénink totiž zvyšuje citlivost na inzulin – pravděpodobně proto, že stimuluje tvorbu oxidu dusnatého v buňkách. Brenke ale varuje, že závažnější kardiovaskulární poruchy (od stádia IIB) a výrazné polyneuropatie už můžou být spíš kontraindikací pro vstup do sauny. Proto je vždy dobré se poradit s lékařem.

Důležité je do sauny nechodit hned po aplikaci inzulinu. V horku se hormon – stejně jako při cvičení – vstřebává rychleji, což může vést k hypoglykémii. Právě rychlost, jakou se inzulin vstřebává, totiž patří mezi faktory, které na koncentraci glukózy v krvi mají vliv.

Infrasauna se hodí pro všechny
V infrasauně je o několik desítek stupňů nižší teplota. Pohybuje se přibližně okolo 45 až 60 °C, zatímco v tradičních saunách to je kolem stovky. Proto představuje menší zátěž pro lidi s rizikem srdečních chorob. Dokonce prokazatelně zlepšuje stav diabetické neuropatie. Infračervené světlo snižuje znecitlivění a způsobuje uvolňování molekul oxidu dusnatého z krevního hemoglobinu. To zase zvyšuje průtok krve. A to je skvělý benefit pro diabetiky, kteří trpí špatným krevním oběhem v končetinách, především v nohou.


Infrasauna, nebo klasická finská? Výběr je na vás. Foto: Freepik

Tradiční sauny – můžou diabetikům prospět?
Výsledky průzkumů jsou různorodé. V jedné metastudii dokonce autoři došli k závěru, že se neprokázalo, že by pasivní ohřev ovlivňoval glukózovou toleranci. Ani u diabetiků, ani u ostatních. Japonská studie zaměřená na saunování a denní koupelové procedury v horké vodě prokázala alespoň pozitivní účinky na kardiovaskulární rizikové faktory u pacientů s diabetem 2. typu. Ještě šířeji orientovaná práce pak ukázala, že saunování diabetikům prokazatelně zvýšilo kvalitu života: snížilo stres, únavu, zvýšilo vnímání zdraví a jejich sociální fungování. I to se počítá.

A tady jsou praktické rady, jak na to:

1. Nebojte se srdce
Sauna je největší blaho pro kardiovaskulární systém. Ale také největší zátěž. Jestli chcete poprvé v životě vyrazit do sauny a jste diabetici, není od věci se poradit s lékařem a nechat si od něj také zkontrolovat oběhový systém. Případné problémy ale nejsou nutně saunová stopka. Když na to půjdete opatrně, mmůže vám sauna naopak prospět.

2. Měřte si cukr
Teplo urychluje většinu metabolických procesů. Kůže se více prokrvuje a zvyšuje se srdeční frekvence. A jak už jsme zmínili, inzulin, který si píchnete těsně před návštěvou sauny, se může metabolizovat rychleji a může vám hrozit hypoglykémie. Tělo ovšem není jednoduchý stroj. Zrovna to vaše může na krátkodobé stresující teplotní změny zareagovat i zvýšením cukru v krvi. Proto si raději vždy přeměřte cukr před saunováním i mezi jednotlivými saunovými cykly.

3. Cukříky s sebou
Dovnitř si určitě vezměte energetickou rezervu pro případ, že by opravdu došlo na hypoglykemické stavy. Ovocné džusy, fruktóza nebo gumoví medvídci se chtějí taky saunovat.

4. Nebuďte tam dlouho
Mezi saunovými fanatiky je zažitý mýtus, že čím déle v horku vydrží, tím lépe to jejich tělu udělá. Tak ne. Optimální teplota finské sauny je 95 stupňů a v té byste nikdy neměli strávit více než 10 až 15 minut naráz. Jinak riskujete přehřátí a dehydrataci nebo problémy s činností srdce. Obecně platí pro každého, že je lepší mít krátkou a horkou saunu než dlouhou a mírnou! Pro diabetiky jsou jedno až dvě kolečka, zvlášť ze začátku, až dost.

5. Pořádně pijte
Tohle je samozřejmě rada pro všechny. Musíte doplnit ztrátu tekutin způsobenou pocením. Nejlepší jsou ředěné izotonické nápoje a minerálky. A samozřejmě žádný alkohol. Co se týká pití, obecně není dobré ucucávat tekutiny během samotného pobytu v kabině. Tělo to jen zatěžuje a rozhazuje jeho termoregulaci. Napijte se raději předtím a potom, během akce pití vynechte.

6. Pozor na žhavé předměty
Kvalitní sauna je obložena dřevem a při rozumném chování je to naprosto bezpečné místo. Ale diabetici někdy trpí neuropatickými příznaky a jejich hmatové receptory mají omezené vnímání. Nemusíte si zrovna sednout na rozpálené kameny. Můžete se jen zbytečně dlouho přitisknout k horkému držáku nebo masážnímu předmětu, aniž si to hned uvědomíte. Dávejte si tedy zvýšený pozor.

Stejně jako všichni ostatní také noste žabky nebo přezuvky, když vycházíte ven. Ušetříte si tím i riziko plísní a bradavic ze společných sprch. A také (stejně jako všichni ostatní) nikdy do sauny nenoste žádné šperky. Prsteny, přívěsky, náušnice a v podstatě i piercing, to jsou věci, které v sauně nemají co dělat.

7. Vyjměte inzulinové pumpy a glukózové CGM senzory jako FreeStyle Libre
Je to podobné jako se zmíněnými šperky. Co se týká pump, platí, že inzulin se nemá zahřívat, jinak ztratí účinnost. Před vstupem do sauny pumpu tedy odpojte. Můžete pro tuto chvíli přejít na inzulinové pero, které máte bezpečně uloženo hned venku u ručníků.

Teplo nedělá dobře ani senzorům. Jsou sice lidé, kteří je používají i v sauně, ale musíte počítat s tím, že možná dočasně nebude zobrazovat hodnoty glykémie. Oficiální provozní teplota senzoru FreeStyle Libre je 10 °C až 45 °C. Úplně nejlepší je naplánovat si návštěvu sauny zhruba ke konci období trvanlivosti senzoru. Před saunováním ho vyjmete a po sauně si vezmete prostě nový.


U sauny platí to, co u sportu: měřte před, po i v průběhu. Foto: Shutterstock

8. Nepodceňujte přestávky
Na odpočinek jako diabetici dbejte ještě víc než ostatní. Nesnažte se hned při první návštěvě sauny, třeba na začátku sezóny, trumfnout všechny rekordy. Nedbejte ani na mýtus, že sauna je ideální relaxace bezprostředně po náročném sportu. Sauna sice hloubkově uvolňuje svaly, ale vy si nejdříve odpočiňte „normálně“. Po sportu je totiž tělo samo o sobě už dehydratované a krevní oběh je ještě v plném provozu. Nemá cenu to hned násobit. Zklidněte se, napijte se a odpočiňte si. Ať máte mezi sportem a saunou alespoň hodinku.

9. Saunujte se vždy bez plavek
Ne, to není nic erotického. Saunování probíhá výhradně bez plavek. Proto zapomeňte na rychlokvašné „rodinné“ sauny ve vodních světech. Na těle se kondenzuje velké množství potu – tedy vody plné odpadních látek. Přes plavky nemá kudy unikat. V plavkách se také v horku jen pomnoží bakterie a kůži, která je v takovém prostředí zvýšeně citlivá, můžou švy plavek podráždit, nebo dokonce poranit. Zakrytí pokožky také zhorší termoregulaci. Prostě všechno špatně.

Zabalit se do velkého bílého čistého prostěradla je prostě to nejlepší, co pro sebe můžete udělat. Jestli se stydíte, v potírně se jím můžete částečně zakrýt, ale tělo bude stále dýchat. Můžete si také vzít nebo vyžádat více prostěradel a po jednotlivých procedurách si brát nové.

10. Nikdy se nesaunujte nachlazení
I toto pravidlo platí samozřejmě pro všechny, ale raději ho připomínáme. Do sauny nikdy nechoďte nachlazení. Sauna funguje jako prevence nemocí a zvyšuje obranyschopnost, ale není to léčebná potírna. Už probíhající nemoc v ní jen zhoršíte.

11. Dělejte to pravidelně
Zdravotní benefity oceníte při pravidelném chození – ne jednou za zimu. Funguje to stejně jako u sportu. Jednou zaběhnutý maraton k ničemu dobrému není. Vaše tělo si pravidelným saunováním navíc na tuto situaci přivykne, odbouráte stres a zůstane jen skvělý pocit.

Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?