Únor 2020 / Viola Černodrinská

Jak předejít syndromu diabetické nohy

Pomůže správná kompenzace diabetu, pedikúra i vhodná obuv.

Znáte syndrom diabetické nohy? Pokud jste se s ním ještě nesetkali, znamená to, že vás nic takového nepostihlo, což je ta lepší varianta. Mluvíme o něm tehdy, když se u pacientů s cukrovkou objevují na noze pod kotníkem změny kůže, podkoží, svalů, kostí nebo kloubů.

Mohou být zprvu malé, nepatrné, nakonec ale i výrazné a skutečně bolestivé. Všímejte si proto různých zarudnutí, otoků a nepravidelností, zkoumejte citlivost nohou. Často se objevují různé praskliny, puchýře a odřeniny, které v některých případech mohou být naprosto nevinné a vzniknout třeba nošením nevhodné obuvi. Jindy však předznamenávají právě vznik syndromu diabetické nohy.

Mravenčení a uzavřené tepny
Nejvíc ohroženi jsou ti, kteří trpí diabetickou neuropatií nebo ischemickou chorobou dolních končetin. Neuropatie je nervová porucha, která je důsledkem dlouhodobě zvýšené hladiny cukru v krvi. Ta poškozuje funkci a strukturu periferních nervů, jejich omezení nebo ztráta pak mají přímý dopad na končetiny. Typická diabetická neuropatie se rozvíjí u pacientů s cukrovkou vlivem jejího dlouhého trvání. Podíl má i genetika a velké kolísání glykémií.

Porucha nervů většinou nepůsobí žádné potíže, ale nohy pacientů jsou při ní necitlivé a právě to je zrádné. Pacient si nohou, které ho nebolí, nevšímá. V jiných případech se nemoc naopak může projevovat mravenčením, brněním, pocitem „těžkých nohou“ a někdy také úpornými bolestmi dolních končetin.

Druhým rizikovým faktorem je ischemie: onemocnění tepen, které začíná jejich kornatěním. Tepny se pak zúží nebo úplně uzavřou, přítok krve je omezený a dolní končetiny potom nedostatečně prokrvené. Jejich tkáň je kvůli tomu náchylnější k poranění a vykazuje špatnou hojivost.


Tohle je zase jiná nemoc postihující diabetiky. Na rentgenovém snímku je člověk s Charcotovou nohou (neboli neuropatickou osteoarthropatií). Je to degenerativní onemocnění kloubů. V akutním stádiu onemocnění je noha oteklá, zarudlá a teplá. Foto: Profimedia

Cesta k prevenci? Dobrá kompenzace
Existuje řada možností, jak se oběma typům onemocnění ze široka vyhnout. Nedílnou součástí prevence je dobrá kompenzace cukrovky. Jak na ni? Jde o to, si s pomocí diabetologa správně nastavit léčbu a pravidelně provádět selfmonitoring – třeba pomocí systému FreeStyle Libre. Senzorem měříte data o hladině glukózy a ta se ukládají ve čtečce, na které pak můžete sledovat i dlouhodobější trendy.

Dobrými hodnotami glykémií (nalačno 4–7 mmol/l, po jídle do 7,5–9 mmol/l) můžete zamezit nástupu nebo zhoršení pozdních komplikací cukrovky včetně poruch citlivosti nohou, jejich špatného prokrvení a v pozdějších stádiích také takzvané diabetické nohy. Dokonce i v případě, že jste už pro syndrom diabetické nohy léčeni, je nutné stále udržovat uspokojivou kompenzaci diabetu. Defekty na nohou se vám tak budou lépe hojit, navíc snížíte riziko infekcí a plísňových onemocnění.

Pomůže sport i večerní rituál
Nezapomeňte ani na zdravou stravu a pravidelnou fyzickou aktivitu. Pokud patříte mezi pacienty s rizikem výskytu diabetické nohy, nemusíte se pohybu bát. Stačí se jen vyvarovat některých adrenalinových sportů, při kterých jsou končetiny vystaveny velkým teplotním výkyvům. Pak hrozí omrzliny nebo popáleniny. Vyhněte se také velké zátěži, jako jsou dlouhé pochody nebo dlouhý běh.

Po fyzické námaze si nohy vždy řádně prohlédněte, nalezené oděrky či puchýře správně ošetřete, nejlépe dezinfekcí, a ukažte je raději i lékaři. Sportujte obezřetně, s mírou a s patřičným vybavením: vhodnou sportovní obuví a ponožkami.


Z prevence si můžete udělat příjemný rituál a každý den nohy omývat teplou (ne horkou) vodou a mýdlem. Foto: Profimedia

Nohy po koupeli důkladně osušte měkkým ručníkem, největší pozornost věnujte prostoru mezi prsty. Je-li tato oblast vlhká, je vhodným prostředím pro vznik a uchycení infekcí. Na závěr ošetření do nohou vmasírujte hydratační krém. Na ploskách nohou je umístěno mnoho reflexních bodů souvisejících se všemi orgány v těle, proto vám jejich masáž udělá dobře.

Správná obuv je základ
Až 60 procent diabetických defektů je způsobeno nevhodnou obuví. Ta dobře zvolená může pomoci předcházet tvorbě diabetických vředů. Obuv pro diabetiky by měla vždy splňovat několik zásadních kritérií – měla by být dostatečně široká, a to včetně špičky, měla by být na suchý zip nebo na šněrování, se silnou podrážkou, bez velkého podpatku, kožená a bezešvá nebo s co nejmenším počtem švů. Samozřejmostí by měly být každý den čisté ponožky nebo punčochy.

Péči o nohy je vhodné doplňovat i odborně provedenou pedikúrou. Existuje i speciální suchá pedikúra pro diabetiky. Pokud spoléháte raději sami na sebe, nehty zastřihávejte vždy do rovna, kůže kolem nich pak méně zarůstá a nezanítí se.

Hlavně si ale pamatujte, že nejlepší je problémům předcházet vhodnou kompenzací diabetu a že nejdůležitější v péči o nohy je maximálně snížit možnost otoků, odřenin a drobných zánětů, které mohou vést ke vzniku infekcí.

Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?