Duben 2021 / Abbott

Sport, sauna, dálkový let. Co všechno vydrží senzor FreeStyle Libre?

Do vody s ním můžete. Ale jak senzor zvládá (doslova) ožehavější situace, třeba solárko nebo saunu?

Voda ani pot nevadí

Senzor FreeStyle Libre je voděodolný, takže sprchování vás vůbec nemusí trápit a můžete si klidně i zaplavat. Jen si pohlídejte, abyste pod vodou byli vždy maximálně 30 minut v kuse, a nepotápějte se do hloubky větší než jeden metr. Pokud byste si po koupání chtěli aplikovat nový senzor, počkejte, až bude kůže zcela suchá.

Když se při nějakém sportu trochu zpotíte, není to většinou na závadu. Ale pokud plánujete nějaký intenzivní trénink nebo je opravdu horko, můžete senzor ještě preventivně zajistit fixačním obvazem nebo kineziologickým tejpem.

Sauna? Ano, ale…

Provozní teplota senzoru FreeStyle Libre je 10 až 45 °C. Čtvrthodinku v sauně s ním dát můžete, ale je možné, že na extrémně vysokou teplotu zareaguje tím, že dočasně nebude zobrazovat hodnoty glykémie. Pak je nutné počkat, až se zase ochladí. Vlhkost v sauně ani váš pot by ho neměly nijak ohrozit, ale opět je možné ho předem zajistit obvazem nebo tejpem.

Obecně nevadí ani infrasauna, opalování na sluníčku nebo ultrafialové záření v soláriu. O tom, zda je vhodné, abyste solárko navštěvovali, se ovšem vždy poraďte se svým diabetologem.

Pozor na vyšetření u lékaře

Běžné prohlídky jsou samozřejmě v pořádku. Senzor si však určitě vyndejte před jakýmkoli vyšetřením s pomocí silného magnetického nebo elektromagnetického záření, jako je rentgen, magnetická rezonance (MRI) nebo CT. Po proceduře si aplikujte nový senzor. Na ruce, ve které máte senzor, by se také neměl měřit krevní tlak. Pokud byste si před nějakým vyšetřením nebyli jisti, poraďte se s lékařem.

A co bezpečnostní skenery?

Rychlým skenem – například na letišti – můžete projít bez obav. Senzoru se nic nestane. Nicméně je vhodné systém FreeStyle Libre před bezpečnostní kontrolou nahlásit. Nestává se, že by vás s ním do letadla nepustili, ale pokud chcete mít jistotu, můžete se dopředu spojit s leteckou společností nebo se podívat do jejích pravidel.

V letadle určitě senzor neskenujte a čtečku nezapínejte tlačítkem. To je ale hlavně kvůli bezpečnosti letu, je to stejné jako s mobilem. Bezdrátový přenos by mohl narušit palubní systémy letadla. Čtečku za letu můžete používat s testovacími proužky pro měření glykémie nebo ketolátek v krvi.

Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?