Červen 2021 / Jan Strmiska

Diabetes 2. typu: víte, jak ovlivňuje jednotlivé části těla?

Cukrovka není jen o glykémii. Neléčený diabetes má vliv na ledviny, nervy, kůži i krev. Ale s pomocí lékaře se to dá řešit.

Jeden ze tří dospělých Američanů má prediabetes. Je to 88 milionů lidí. Zjednodušeně jde o stav těsně před vypuknutím nemoci. Máte při něm vyšší hladinou glukózy v krvi, ale ne dostatečně vysokou, aby ji bylo možné klasifikovat jako cukrovku. Bohužel často to pokračuje tím, že se diabetes 2. typu rozvine.

Nemocných diabetem 2. typu je potom v USA 30,7 milionu. Bohužel posmívat se tomu, že si za to mohou sami, když i chleba mají sladký, není úplně fér. Ani zbytek světa na tom není o moc lépe. Rekordmany jsou Čína nebo Indie. Na celém světě už je téměř půl miliardy diabetiků (463 milionů v roce 2019) a číslo roste. A jak si stojí Česko? Diagnózu diabetu 1. nebo 2. typu má u nás jeden milion lidí. I jejich počet stále roste, za posledních 35 let se ztrojnásobil.

Prediabetes se dá zvrátit
U celých 37 procent lidí s prediabetem je reálné riziko, že budou mít cukrovku 2. typu už za čtyři roky. Je to období, kdy nám tělo ukazuje první varovné symptomy a na pomyslné palubní desce začínají svítit varovné kontrolky. Už v této fázi hrozí zvýšené riziko srdečních onemocnění, infarktu a cévních mozkových příhod.

Můžou za to geny?
Samozřejmě existují různé genetické predispozice. Vědci dokonce identifikovali šest různých typů prediabetu. Tato typologie původně vzešla z německé studie trvající 25 let a později ji potvrdila i studie Whitehall II, která zkoumala 7000 státních zaměstnanců ve Velké Británii.

Šest skupin lidí podle predispozic k diabetu

  • Zjednodušeně – skupiny 1, 2 a 4 mají nízké riziko cukrovky 2. typu i nízkou úmrtnost.
  • Skupina 2 je štíhlá a má velmi nízké riziko, že se u ní diabetes rozvine.
  • Lidé ze skupiny 4 mají nadváhu, ale jejich metabolismus je relativně zdravý.
  • Skupina 3 produkuje málo inzulinu a má vysoké genetické predispozice pro cukrovku, ale i pro kardiovaskulární komplikace a onemocnění ledvin. Riziko úmrtnosti je však mírné.
  • Dostáváme se k tuku. Skupina 5 má vysokou hladinu tuku v játrech, její tkáně jsou rezistentní na inzulin a má vysoké riziko cukrovky, kardiovaskulárních komplikací i nefropatie (nemoc ledvin). Její úmrtnost je vyšší než u 3.
  • Poslední skupina číslo 6 má vysokou hladinu tuku v ledvinách a břišních dutinách (viscerální tuk). Ve srovnání s „clustery“ 3 a 5 je u ní riziko cukrovky relativně nízké, ale riziko nefropatie a úmrtnost jsou zase vysoké.

    Prevence pomáhá předejít i dalším problémům
    Někdo má tedy z hlediska genetiky velké štěstí, jiný naopak velkou smůlu. Prediabetes a rozvoj diabetu 2. typu ale můžou zvrátit i smolaři. Lékařská doporučení jsou jasná: hubnutí, zdravější strava, více pohybu a méně stresu. Dokáže to zázraky. Konkrétně ve výzkumném programu CDC účastníci, kteří už takto ztratili 5 až 7 procent své tělesné hmotnosti, přidali ještě 150 minut cvičení týdně. Riziko rozvoje diabetu 2. typu si tak snížili o 58 %. U lidí starších šedesáti let to bylo dokonce 71 %.


    Někdo má k diabetu větší předpoklady, ale hýbat se můžeme (a měli bychom) všichni. Foto: Pexels / Anna Shvets

    Může se samozřejmě stát, že máte genetickou predispozici, prevenci neuhlídáte a diabetes 2. typu se u vás rozvine. To s sebou může nést ještě další zdravotní problémy. Víte, kterých částí těla se nejčastěji týkají?

    1. Endokrinní, trávicí a vylučovací systém
    Kvůli vysoké hladině škodlivých chemikálií (konkrétně ketonů) v krvi může dojít až k diabetické ketoacidóze. Vyskytuje se u 20 až 40 % nově diagnostikovaných diabetiků. Mezi příznaky patří extrémní žízeň, nadměrné močení a únava. Zvýšená hladina ketonů také způsobuje typický nasládlý zápach z úst. Pokud se tento stav neléčí, může vést ke ztrátě vědomí, nebo i ke smrti.

    Podobně jako ketoacidóza, i hyperosmolární hyperglykemický stav se může projevit u lidí, kteří ještě nevědí, že mají diabetes. Jde o velmi vysoké hladiny glukózy v krvi, ve které ale chybí ketony. Stav provází těžká dehydratace a poruchy vědomí.

    Gastroparéza je porucha vyprazdňování žaludku (dál do tenkého střeva), která také často provází neléčený diabetes. Někdy se jí také říká „ochrnutí žaludku“. Žaludek se nedokáže plně vyprázdnit a výsledkem může být nevolnost, ztráta chuti k jídlu, zvracení, nadýmání, pálení žáhy i reflux.

    2. Ledviny
    Jejich poškození může být dalším průvodním rysem diabetu 2. typu. Ledvinám se kvůli němu může snížit schopnost filtrovat odpadní produkty z krve. Následovat může onemocnění, kterému se říká diabetická nefropatie. Tento stav vykazuje příznaky až ve vyšších fázích, takže pokud máte cukrovku a lékař vás rovnou vyšetří na nefropatii, může předejít mnohem zásadnějšímu až nevratnému poškození ledvin v budoucnu. Problém se zhoršenou filtrací přetížených ledvin a následně zvýšeným množstvím bílkovin v moči se jmenuje mikroalbuminurie.

    3. Oběhový systém
    Cukrovka zvyšuje krevní tlak a celé to zatěžuje srdce. V kombinaci se zvýšenou glykémií může vysoký tlak přispívat k tvorbě tukových usazenin na stěnách cév. Postupem času se může omezit průtok krve a zvyšuje se riziko aterosklerózy. O dalších komplikacích píšou například zde diabetoložky Vladimíra Fejfarová a Alexandra Jirkovská z IKEMu.

    Riziko kardiovaskulárních problémů a omezeného průtoku krve se výrazně zvyšuje, když kouříte. Vaše potrubí se prostě rychleji ucpává. Takže zvažte, jestli vám to násobení rizik stojí za to.


    Ještě jste nesekli s kouřením? Riziko cukrovky a přidružených nemocí je dost pádný důvod. Foto: Freepik

    4. Kožní systém
    Diabetes má vliv i na největší orgán těla. Dehydratace způsobená vysokou glykémií může vést k vysušení a popraskání kůže, především nohou. Proto je například po plavání a slunění potřeba chodidla úplně vysušit a namazat. Nesmí ale zůstávat dlouho příliš vlhká, protože tím se šíří plísňové, bakteriální nebo kvasinkové infekce.

    Neřešený diabetes může vést k eruptivní xantomatóze nebo častěji k diabetické dermopatii. Ta se projevuje hnědými skvrnami na kůži. Objevit se můžou i další kožní problémy. Rozhodně se je ale nesnažte diagnostikovat po své ose a s jakýmkoli podezřením jděte rovnou k lékaři.

    5. Centrální nervový systém
    Zmiňovaná péče o nohy je pro diabetiky důležitá i s ohledem na diabetickou neuropatii a poškození nervů. To může ovlivnit vnímání chladu a tepla, ale i bolesti. Zvyšuje se také náchylnost ke zraněním a infekcím.

    Diabetes 1. i 2. typu také může vést k problémům s očima. Primárně to začíná nefungujícími cévami v oku. Pravidelné návštěvy očního lékaře proto nejsou přehnaná opatrnost. Více o diabetické retinopatii se dočtete na webu každého očního centra nebo například na stránkách ÚZIS.

    Poznámka na závěr
    Pro všechny příznaky, které jsme zmínili, platí: věnujte jim pozornost a jděte za lékařem. Můžete tak diabetes 2. typu i související komplikace včas zachytit. Nikdy se ale nediagnostikujte sami jen s pomocí internetu ani neužívejte „preventivně“ léky. Jediná smysluplná prevence je už zmíněné kombo: zdravá strava, víc pohybu, méně stresu. To neuškodí nikomu, ať jste v genetické skupině 1, nebo 6.

  • Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?