Srpen 2020 / Jan Strmiska

Plavání s diabetem. Jak začít a na co si dát pozor?

Plavání je nádherný a zdravý sport, a to i pro diabetiky. Jen vyžaduje několik speciálních opatření. Zde jsou všechny triky, které by se vám mohly hodit.

Hodně lidí s diabetem má zvýšené riziko srdečních chorob a bylo prokázáno, že kardiovaskulární systém posílíte zvýšením srdeční frekvence na vyšší než normální úroveň. Plavání kromě toho pomáhá i snížit krevní tlak, posiluje srdce jako samotný sval a zlepšuje krevní oběh.

Pak tady máme obézní cukrovkáře. Plavání spaluje kalorie, což může usnadnit hubnutí a také přispět k udržení cílového stavu. A úbytek hmotnosti výrazně zlepšuje citlivost na inzulin. Voda nás jak známo nadnáší, což je pro lidi s nadváhou skvělé. Naše tělesná hmotnost se díky tomuto fyzikálnímu dopingu dočasně sníží o devadesát procent! Tak toho využijme. Výhody to má samozřejmě i pro ty, kteří nejsou obézní. Třeba tu, že tento druh pohybu nezatěžuje klouby.

Definujme plavání

Ještě než se pustíme do popisu případných rizik, je potřeba si ujasnit základní pojmy. Plavání není koupání. Koupající se člověk je i ten, co si hodinu nehybně čte noviny ve vaně. Pokud chcete mít něco z benefitů pohybu ve vodě, musíte ho i vykonávat. Vůbec není nutné nasadit ďábelské tempo, dokonce není ani nutné umět plavat. Jen se musíte snažit. Popíšeme dále.


Docela rychle zjistíte, že kromě plavek potřebujete ještě plavecké brýle. V obchodě si je vyzkoušejte. Když je přimáčknete na oči, měly by tam chvilku samy držet přisáté. Foto: Shutterstock

Umíte plavat?

Ať už se týká lidí s diabetem, nebo bez, každý pohyb by se měl vykonávat správně. Takže když budete plavat stylem „paní radová“, možná si zlepšíte kardiovaskulární systém, ale zase zhoršíte krční páteř. Naučte se proto vydechovat do vody. To je základ. A pokud neumíte ani prsa, můžete si jen dopřávat chůzi po dně bazénu (uvidíte, jaká je to makačka, dát si takhle 45 minut) nebo se třeba přihlásit na aqua aerobik.

Pokud do toho chcete jít opravdu zodpovědně, objednejte si služby soukromého trenéra. Dopředu si ale domluvte individuální přístup. Jako absolutnímu začátečníkovi a diabetikovi vám zpočátku postačí patnáct minut. Pozvolna přidávejte. Nečekejte hned zázraky, jen si to užívejte.

Pozor na hypoglykémii

Stejně jako u kterékoli dlouhodobé pohybové aktivity. U plavání se to ale může trochu hůře poznat. Obavy z následků hypoglykémie jsou na místě u všech sportů, při nichž člověk ztrácí pevnou půdu pod nohama (parašutismus, horolezectví i potápění).

Hypoglykémii může doprovázet únava, třes, hlad, zrychlený tep, úzkost, podrážděnost, závrať, slabost, nevolnost. Pokud se u vás některý z těchto příznaků objeví, okamžitě vylezte z vody a dejte si svačinu nebo někoho požádejte, ať vám s tím pomůže.

Předtím než vlezete do vody, dejte si malé občerstvení s bílkovinami, tuky a komplexními sacharidy. Diabetik by si měl před sportem dát 20 až 40 gramů sacharidů navíc, aby se zásobil energií. A možná vám to přijde divné, ale i ve vodě vypotíte spoustu tekutin. Položte si klidně lahev s vodou až k okraji bazénu a občas se napijte.

Samozřejmě si měřte hladinu glykémie před výkonem i po něm, ale sledujte se i s odstupem dvanácti a čtyřiadvaceti hodin. Vaše tělesná továrna poněkud „dojíždí“ a zvýšená citlivost na inzulin vydrží hodiny.

Nelezte do vody, když se na to necítíte. Nebo pokud už jste naměřili špatné údaje. Počkejte do zítřka, určitě bude taky hezky.

Nikdy neplavte sami

Alespoň zpočátku je doprovod potřeba. Ono omdlít ve vodě je něco jiného než omdlívat na suchu. Zvlášť když je bazén nacpaný lidmi, kteří si o vás myslí, že jste asi spíš opilí, a bojí se cokoli udělat. Pokud začínáte a ještě se v tomto sportu dost neznáte, jděte do vody s někým. Jestli nemáte s kým, stačí upozornit plavčíka. Je také dobré mít na ruce pásek s údaji o vašem zdravotním stavu. A na břehu si připravte zmíněnou svačinku pro případ, že nebudete mít sílu potácet se až do skříňky.

Jaký je můj cíl?

Plavec Gary Hall, kterému byla diagnostikována cukrovka 1. typu ve věku pětadvaceti let, uspěl na olympijských hrách v letech 1996, 2000 i 2004 a získal dohromady deset medailí. I to lze s diabetem. Pokud vám ale jde jen o to, maximalizovat výhody tohoto sportu pro zlepšení zdraví, je vaším cílem třicet minut pohybu třikrát týdně.

Začínejte velice pozvolna. Jeden bazén a pak odpočívejte alespoň půlminutku při otáčce. Postupně přidávejte, zrychlujte, jak se vám to bude líbit. Když se na cíl dostanete za rok, je to fajn. Není důležité, aby to bylo rychle, ale aby vás to bavilo, a abyste u toho tím pádem vydrželi. Nesmíte to dělat za trest. To samozřejmě platí pro všechny sporty.


Fotka z Podolí v Praze, kde můžete celý rok plavat venku v teplé vodě. Najděte si ale místo, které bude vyhovovat právě vám. Foto: Shutterstock

Pozor na ježky!

Kůže dostává ve vodě docela zabrat. Jdete-li do ní v přírodě, rozhodně si vezměte boty k tomu určené. Nemusí jít jen o ježka nebo korál, stačí se kopnout do kamene a je problém. Ale škrábance a odřeniny kupodivu hrozí i v jinak sterilním bazénu. Pohledový beton, ostré a klouzající dlaždičky... Ve sprchách noste boty a v samotném bazénu dejte pozor na plavecké dráhy. Ve chvíli, kdy máte rozmočené a změklé ruce, se stačí jen neopatrně chytit za ten jinak neškodný plast a můžete si poranit kůži. A jak víte, diabetikům se tohle špatně hojí.

Mazat se. Předtím i potom

Při plavání se opálíte krásně, ale rychle. Používejte speciální voděodolné opalovací krémy působící proti fotochemickým účinkům slunečního záření. V extrémnějších případech pak použijte i něco se zinkem, což ale funguje spíš jako odrazné zrcadlo a nevydrží to moc dlouho. Vrstva se musí častěji obnovovat.

Když vylezete z bazénu, ihned se osprchujte, ať smyjete chlor. Místo mýdla skvěle fungují přírodní sprchové oleje. A pak se klidně ještě v šatně natřete kokosovým olejem. Potřebujete ošetřit pokožku. Chlor ji totiž velice rychle vysouší; když vám začne praskat, bude to už trochu problém. Při jedné návštěvě to ani nepoznáte, ale když budete chodit třikrát týdně, vysušené kůže si všimnou i ti nejdrsnější. Nebo – najděte si bazén bez chloru.

Co mám dělat s pumpou?

Je potřeba to důkladně zkonzultovat s výrobcem nebo s vaším lékařem. Předpokládejte ale raději, že vaše pumpa není vodotěsná a je potřeba ji dočasně odpojit (to jde maximálně na dvě hodiny). Infuznímu setu voda nevadí, vstup se uzavře speciálním okluzorem a po plavání se do něj katetr s pumpou zase napojí. Odpojenou pumpu schovejte na místo, kde je chlad a kde se nemůže poškodit. Přehřátí by mohlo zničit i vaše léky a inzulin. Pokud jste někde v horku na pláži, uzavřete si věci do kvalitního obalu, třeba termotašky, a klidně i zahrabte hluboko do písku.

Všechno s sebou

Už zmíněná opatření „na bazénu“ dvojnásob platí u moře nebo oceánu. K vodě si vezměte kopie lékařských dokumentů, případně překlady, léky, předpisy, zdravotní kartičku, doklady a číslo na váš lokální i domácí kontakt. Zvlášť pokud jste sami a jdete si zaplavat jen tak. Jak už dnes víme, žraloci se bojí více než my a útočí jen ve stresu. Diabetes bohužel stále.

Můžu se potápět?

Máte-li diabetickou retinopatii (druh očního onemocnění), poraďte se se svým lékařem. Pokud máte pumpu a nemůžete ji odpojit, potřebujete speciální vodotěsnou. Jde to řešit – opět s lékařem.

Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?