Prosinec 2020 / Jana Prochásková

Tři nejvhodnější stravovací směry pro diabetiky

Racionální, vegetariánskou a nízkosacharidovou stravu spojují čerstvé potraviny a skvělé výsledky při kompenzaci cukrovky 1. i 2. typu.

Aby bylo hned na začátku jasno – neexistuje vzorový jídelníček, jehož přesné dodržování vám zajistí nonstop ukázkové hodnoty glykémie. Vždy totiž záleží na životním stylu, ale i chutích každého diabetika. Nikdo by se také neměl pouštět do větších experimentů s jídlem bez porady se svým lékařem.

Když ale přijdete do ordinace s racionálními, vegetariánskými nebo nízkosacharidovými chutěmi, lékař by vás měl pochválit. Vyřazení slazených, vysoce zpracovaných nebo konzervovaných potravin je totiž jednoznačně krok ke zdraví.

Racionální strava

Říká se jí také vyvážená, a jak už název napovídá, sacharidy, tuky a bílkoviny jsou v ní zastoupeny rovným dílem. Typický je denní příjem kolem 200 až 250 gramů sacharidů, který by si měli diabetici rozdělit do alespoň pěti jídel.

A jak tedy jíst? Jako na dovolené v Itálii nebo v Řecku! Na kvalitní celozrnné pečivo si dávejte tvarohové pomazánky a hromadu zeleniny. Minimálně dvakrát týdně obědvejte rybu, třeba s těstovinami nebo salátem. Mlsejte bílý jogurt s ořechy a trochou sezónního ovoce. Rozhodně nešetřete olivovým olejem a listovou zeleninou, naopak uberte vejce a maso.


Racionální strava může být založená na takzvaném středomořském jídelníčku. To by šlo! Foto: Pexels / Daria Shevtsova

Vegetariánská dieta

Dieta bez masa a uzenin staví na rostlinných bílkovinách a kromě kompenzace cukrovky má příznivý vliv i na hladinu cholesterolu. Vegetariáni přijímají až 320 gramů sacharidů denně, tedy více než zastánci racionální stravy. Diabetici by si toto množství měli rozdělit alespoň do pěti až sedmi jídel denně.

Základem jídelníčku jsou celozrnné obiloviny a luštěniny, ořechy a semínka, zelenina a v menší míře ovoce. Vejce a mléčné výrobky jsou povoleny, někdo zařazuje i ryby. Variantou může být dokonce i veganská strava. Příjem bílkovin je každopádně třeba hlídat a například těhotné nebo kojící ženy by měly doplňovat železo, jód, zinek a vitamin B12.

Nízkosacharidová strava

Pravděpodobně jste o ní už slyšeli, nejen mezi hollywoodskými celebritami je nyní velmi populární. S nejvýše 130 gramy sacharidů denně patří mezi ideální diety pro diabetiky, protože nezpůsobuje výkyvy glykémie po jídle. Extrémnější variantou s maximálně 30 až 50 gramy sacharidů denně je ketogenní strava známá též pod názvem keto dieta.

Dieta v zásadě ruší klasické přílohy, mezi které patří brambory, těstoviny nebo rýže, a nahrazuje je zeleninou. Díky vyššímu příjmu bílkovin a tuků déle zasytí, klidně tedy stačí jen dvě až tři jídla denně. Dejte si trochu větší steak, místo hranolek salát hojně zalitý olivovým olejem a výsledkem by měla být vyrovnanější glykémie. Kváskový chléb a celozrnné luštěniny jsou v malé míře také povolené, základem nízkosacharidové stravy je ale maso, vejce, mléčné výrobky, ořechy, semínka a zelenina čerstvá, kvašená i tepelně upravená.

Keto dietu je dobré zahájit až po poradě s lékařem a nutričním terapeutem, diabetici totiž potřebují upravit dávkování inzulinu. Zvýšený příjem tuků také někdy vede ke zvýšení cholesterolu a každý by si měl hlídat příjem bílkovin, jenž by u dospělých neměl přesáhnout 1,5 gramu na kilogram tělesné hmotnosti.


Co je ještě dobré vědět o jednotlivých způsobech stravování? Které potraviny zařadit do jídelníčku a které úplně vynechat? A můžou diabetici držet redukční dietu? Všechno se dočtete v e-knize Vidličkou proti cukrovce, kterou jsme pro vás sestavili s odborníky. Stáhněte si ji v PDF.

Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?