Říjen 2019 / Abbott

Nutriční specialistka Jana Dell-Plotnárková: Děti učím jíst opravdové jídlo

Se specialistkou na celostní výživu o tom, jak vypadá opravdové jídlo, o kefíru v lednici i vývaru na plotně.

Specialistka na celostní výživu a zdravý životní styl Jana Dell-Plotnárková se o zdraví v širším kontextu začala zajímat těsně po dokončení střední zdravotnické školy. I když tak trochu jinak. „Když mi bylo třiadvacet, odstěhovala jsem se s přítelem – dnes už manželem – do Austrálie, kde jsem v roce 2005 vystudovala svůj první kurz výživy, a od té doby už v podstatě studuji neustále,“ přiznává>

Velkým zlomem pro ni byla diagnóza ulcerózní kolitidy (autoimunitního onemocnění postihujícího především střeva a konečník) a narození syna, který trpěl množstvím zdravotních problémů od těžkého ekzému a neurologických poruch po zažívací problémy. „Tehdy jsem musela zapojit veškeré své znalosti a dnes jsme oba zdraví. I když to byla cesta velmi složitá, hlavně v případě mého syna, stálo to za to!“

Jak moc je v životě důležité zdravé jídlo?
To asi záleží od člověka. V mém případě je zdravé jídlo základ a nedělám žádné kompromisy. Veškeré potraviny kupuji lokální nebo v bio kvalitě. Dbám na kvalitu masa, vajec a mléčných výrobků. Nepoužíváme žádné průmyslově zpracované potraviny. Denně vařím čerstvé jídlo pro sebe a svou rodinu. Zdravá strava je podle mého názoru ta nejlepší prevence nemoci.

Tvrdíte, že střeva jsou druhý mozek. Můžete nám to nějak přiblížit?
V posledních letech se hodně mluví o takzvaném střevním mikrobiomu nebo mikrobiotě. Naše střevo je osídleno stovkami mikrobů, a ty ovlivňují náš imunitní systém, trávení a řídí mnoho potřebných životních funkcí. V podstatě řídí i náš mozek.


S rodinou opravdu žijí na Havaji. Foto: Instagram @ibezcukrutojde

Jakou chybu týkající se jídla lidé nejčastěji dělají?
Na tuhle otázku není jednoduchá odpověď. Nicméně pokud bych měla vyzdvihnout jednu věc, tak je to konzumace průmyslově zpracovaných potravin, tedy polotovarů, produktů z rychlého občerstvení, slazených nápojů. Na talířích mnoha lidí chybí opravdové jídlo.

Jak souvisí jídlo s psychickým stavem člověka?
Naši psychiku ovlivňuje právě složení našeho střevního mikrobiomu. Záleží, jak moc nebo málo máme ve střevě benefičních a patologických mikrobů. Tato tematika je opravdu velmi rozsáhlá a také relativně komplikovaná.

Jste certifikovanou GAPS terapeutkou, NAET a TČM terapeutkou. Co to v praxi vlastně znamená?
GAPS je zkratka pro terapeutický protokol, který se zaměřuje na léčbu střeva a s tím spojených problémů. Často se používá u léčby autoimunních chorob, ADHD, ADD, autismu, diabetu, ale také psychických poruch, Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy. NAET je zkratka pro speciální techniku, která identifikuje a odstraňuje intolerance a alergie. Tradiční čínskou medicínu TČM jsem vystudovala v Pekingu. Všechny tyhle techniky používám ve své praxi.

Se svou rodinou se stravujete nízkosacharidově. Jaké jsou hlavní benefity takové stravy?
Pro většinu lidí je to rychlý nástroj, jak zhubnout. A bohužel i tak se nese současná vlna marketingu. Strava bez sacharidů s sebou přitom nese mnoho dalších zdravotních benefitů. Tradiční ketogenní dieta se už v minulosti úspěšně používala k léčbě epilepsie a dodnes se předepisuje.

Nízkosacharidová strava je také úžasným nástrojem ke stabilizaci krevního cukru, používá se k léčbě jak diabetu 1. typu, tak u diabetu 2. typu, kde je možné absolutní vyléčení, nebo chcete-li raději použít termín remise. Tedy pomocí nízkosacharidové stravy jste schopni držet svůj krevní cukr v hodnotách zdravého člověka. Případů je popsáno už několik i v lékařské literatuře. Tato strava se také doporučuje při těhotenské cukrovce a má skvělé výsledky

Konzumovat stravu úplně bez sacharidů je téměř nemožné a také to až na extrémní případy není nutné. Často stačí příjem sacharidů snížit dle daného cíle nebo problémů, není důvod je vysadit úplně.


Že „gumídky“ nejde připravit nízkosacharidově? Ale ano. Tihle jsou z mrkvové a řepové šťávy a želatiny od krav pasených na trávě. Foto: Facebook Gaps-dieta.cz

Jak náročné je připravit běžná jídla, aby byla hodnota sacharidů co nejnižší? Musíte si například jejich přípravu plánovat dopředu? Musíte nakupovat speciální potraviny a nahrazovat jimi ty běžné?
Na začátku se příprava určitě může zdát náročnější. Nicméně jediné, co potřebujete, je maso, vejce, zelenina, kvalitní mléčné výrobky, zdravé tuky a trochu ovoce. Je tedy potřeba si jídlo vařit doma nebo připravit s sebou i do práce. Opravdu záleží, z jakého důvodu se k tomuto stylu stravování rozhodnete. A od toho se odvíjí, jak moc striktní musíte být.

Jednoduše se najíte i v restauraci. Stačí vyměnit přílohu za restovanou zeleninu nebo salát, což ve většině restaurací není v dnešní době problém. Je jasné, že člověk musí prostě trochu myslet dopředu, ale to u každého zdravého stravování.

Máte dvě děti, jak se stravují?
Obě moje děti se stravují tak jako zbytek mé rodiny. Tedy z pohledu ostatních nízkosacharidově. Můj šestiletý syn je stále na terapeutické dietě GAPS, kvůli předchozím zdravotním problémům. Jíme velké množství zeleniny připravené na mnoho různých způsobů, včetně fermentované, maso včetně orgánového v té nejlepší dostupné kvalitě, fermentované mléčné výrobky, ořechy, semínka a ovoce. Tuky přirozeně také, kvalitní živočišné a k tomu za studena lisovaný olivový a kokosový olej. Jíme opravdové potraviny, lokálně dostupné tam, kde zrovna žijeme.

Jak to udělat, aby děti odolaly lákadlům v podobě sladkého dortu na oslavě narozenin kamaráda nebo sladkostí od babičky?
Nejlepší je jít jim příkladem a nezakazovat, naopak nabízet potraviny, které jsou zdravé. Není důvod zakazovat zmrzlinu, raději děti zapojte a vyrobte spolu domácí, stejně tak u pečiva a sladkostí. Babičky naučte, ať jim také vyrobí něco dobrého, dodejte klidně recepty, a když si občas dítě dá něco jiného, nedělejte z toho zbytečný problém. Každé dítě je jiné.

Moje děti nemají problém lidem vysvětlit, že tohle nejedí, a babičky vědí, co jim mohou nabídnout a co mají rády. Babičky jednoduše chtějí dětem dopřát a stačí jim dát jen nástroj, jak to udělat. Když vidí, že jsou vnoučata spokojená, jsou spokojené i ony. A s oslavou narozenin? Vezměte jim s sebou něco, co mají děti rády, a než půjdete, tak je pořádně nakrmte, ať nejdou hladové.


Jana Dell Plotnárková s dcerou Stellou a synem Lucou. Foto: archiv JDP

Mají podle vás děti samy od sebe sklon k tomu, jíst zdravě, nebo si vždycky vyberou spíš čokoládu než jablko?
Děti mají sklon jíst to, co vidí u rodičů a ve svém okolí. Mnoho lidí se snaží krmit své děti zdravě, ale celé to selže na tom, že si rodiče dají něco, co dětem odpírají, a všichni víme, že zakázané ovoce chutná nejlépe. Doma trávíme s dětmi hodiny mluvením o jídle, vysvětlujeme jim, proč jíme tak, jak jíme. Cesta zákazu opravdu nefunguje.

Jste autorkou tří úspěšných kuchařek. Co na vaření máte nejradši?
Baví mě vymýšlet nové recepty, ochutnávat nové potraviny a prostě jíst. Ráda vařím jednoduchá jídla, lidé se často diví, jak chutné může být třeba jen pečené maso se zeleninou.

Žijete na Maui. Co vám v tamní kuchyni nejvíce chutná?
Užíváme si celoroční dostupnost všemožných surovin. Na zahradě máme kokosovou palmu, všude kolem nás jsou stromy plné avokád ve velikosti melounu, papája a spousta dalšího tropického ovoce. Můj syn miluje fialové sladké brambory, manžel zase úžasnou lokální kávu. Určitě nám tohle všechno bude jednou chybět.

Které jídlo připravujete ráda a často v létě?
Odmalička miluju polévky, speciálně ty připravené z vývaru. Jíme je v podstatě denně, ať už v létě, nebo v zimě.

Jaká potravina nesmí chybět ve vaší lednici?
Nevím, zda jsem schopná to shrnout do jedné potraviny. Ale jestli tedy musím, tak to bude asi vejce. Nicméně nikdy nechybí ani vývar, velké množství zeleniny, doma připravené sádlo a máslo, domácí kefír a jiné fermenty.

Bez čeho si nedokážete představit den?
Bez čaje ze sušených kopřiv.

Hřešíte někdy jídlem? Pokud ano, tak jakým?
Mám ráda kvalitní čokoládu, ale nepovažuji to za hřešení. Dávám si ji s čistým svědomím.

Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?