Červenec 2020 / Abbott

Jak snížit výkyvy glykémií? FreeStyle Libre vám s tím pomůže

Skokům v hodnotách glykémie se sice nevyhnete, ale je dobré mít je pod kontrolou. Pomůžou vám s tím hned dvě funkce FreeStyle Libre.

Když mluvíme o výkyvech glykémie, máme na mysli kolísání vysokých hodnot (hyperglykémie) a těch nízkých (hypoglykémie). Říká se tomu také glykemická variabilita, právě její snížení je jeden ze tří hlavních cílů diabetické péče. Určitá fluktuace je samozřejmě v pořádku, ani zdravý člověk nemá glykémii pořád stejnou; vliv na ni má hlavně jídelníček, pohybová aktivita a medikace. Jde však o to zamezit výrazným skokům.

Lepší kontrola nad výkyvy přinese své ovoce – lepší kvalitu života. Umožní vám naplánovat si denní režim tak, aby vám během dne nebylo špatně, a ve výsledku se tak budete moci bez potíží věnovat všemu, co potřebujete dělat a co děláte rádi. Budete mít prostě nad cukrovkou navrch. Pomůže vám s tím (a nejen s tím) pravidelné a časté skenování.

Nejdřív si nastavte ideální rozmezí

Na čtečce ho najdete jako Target Glucose Range (Cílové rozpětí glykémie). Hned na začátku si můžete v nastavení zadat osobní cíl, se kterým vám nejlépe poradí diabetolog. Systém FreeStyle Libre vám pak umožní jednoduše sledovat výkyvy i to, jestli vaši představu splňují. A vy se podle toho můžete zařídit.

K průběžné kontrole slouží dva různé přehledy – pojďme se na ně podívat zblízka.

1. Čas v cílových hodnotách

V hlavním menu klikněte na Time in Target. Zobrazí se vám graf, na kterém jasně uvidíte, jak se hodnota glykémie měnila v rámci posledních sedmi, čtrnácti, třiceti nebo devadesáti dnů. Šedý pruh uprostřed odpovídá modrému sloupci „In Target“, který ukazuje procentuální podíl ideálních hodnot – těch, co se držely ve vašem cílovém rozpětí. Obecně je dobrým cílem (Target Number) 75 procent. Červené části křivky a sloupec s názvem „Above“ ukazují hyperglykémie, „Below“ pak značí hypoglykémie.


V „Time in Target“ na první pohled vidíte podíl i rozpětí hypo- a hyperglykemických epizod. Foto: Freestyle Libre Academy

2. Průměrná glykémie

V hlavním menu ji najdete jako Average Glucose. Jedná se o přehled, který ignoruje výkyvy, zato vám ukáže, jak vaše glykémie vypadá v konkrétních šestihodinových úsecích dne: v noci, ráno, odpoledne a večer. Ukazuje průměrné hodnoty v těchto úsecích za období, které si zvolíte, klasicky tedy za posledních sedm, čtrnáct, třicet, popřípadě devadesát dní.

Jsou sloupce modré? To je dobrá zpráva. Vaše průměrná glykémie se v tom kterém úseku vešla do cílového rozpětí. Jsou-li oranžové, znamená to, že průměrná hodnota byla buď pod, nebo nad ním. Můžete tak snadno zjistit, které části dne jsou kritické, v hlavě si je spojit s aktivitou, které se v těch hodinách typicky věnujete, a podle toho ji upravit. Může to být jídlo, pohyb nebo pravidelná aplikace inzulinu.

Vyvažování a balancování

O ničem jiném to vlastně není. Hlídat si glykemickou variabilitu – a celkově kompenzovat cukrovku – neznamená mít vždycky perfektní výsledky. Je to otázka neustálého vylepšování, upravování aktivit, hledání rovnováhy. I když jste si stanovili nějaké cílové rozpětí, je jasné, že se do něj vždycky nevejdete. To je v pořádku. Nevyčítejte si to, ale zkuste se zamyslet, co jste v daný den nebo časový úsek dělali. Možná přijdete na to, co příště udělat jinak.

Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?