Únor 2020 / Abbott

Omyj, očisti, osuš. Jak zvládnout první aplikaci senzoru

Přišel vám poprvé domů systém FreeStyle Libre? Je čas se seznámit. Máme pro vás pár tipů a triků, se kterými první aplikaci zvládnete jako po másle.

Už možná víte, že aplikace senzoru je bezbolestná a že senzor patří na zadní stranu horní části paže. Budete ho tam mít čtrnáct dní – aby opravdu přilnul a celou dobu na místě vydržel, je však potřeba pokožku dobře připravit.

Zapamatujte si tři kroky:

1. Omyj

2. Očisti

3. Osuš

Aplikace krok za krokem

Začněte tím, že si na paži vyberete vhodné místo – takové, co se neohýbá a nejsou na něm žádné jizvy, strie ani nerovnosti. Pak oblast omyjte, a to vždy s pomocí vhodného mýdla. Nemělo by být parfemované a nemělo by obsahovat žádné hydratační přísady.

K očištění, odmaštění a dezinfekci pokožky následně použijte alkoholový ubrousek, který jste dostali v sadě se senzorem. Máte-li citlivou pleť, může se vám v téhle fázi ještě hodit sprej na ochranu kůže, který na ní vytvoří prodyšnou bariéru. Ta chrání před podrážděním kůže například působením lepidla. Pokožku nechte zcela oschnout – až pak senzor zavádějte.

Na co si ještě dát pozor

Senzor FreeStyle Libre neaplikujte přímo po sprchování nebo koupeli. Taky se na vybraném místě před aplikací nemažte žádným krémem ani tělovým mlékem, mastný film na pokožce by aplikaci ztížil. Určitě neuškodí paži před aplikací oholit.

Nový senzor je nejlepší zavést večer před spaním, aby si na něj tělo během spánku v klidu zvyklo.

Plavání, sauna i sport

Senzor je vodotěsný, takže se s ním můžete sprchovat, koupat i sportovat. Můžete s ním do bazénu i do sauny; tam jen počítejte s tím, že kvůli vysokým teplotám nemusí dočasně zobrazovat hodnoty koncentrace glukózy. Pokud se chcete před nějakou fyzickou aktivitou ujistit, že bude senzor opravdu držet, můžete ho ještě zajistit fixačním obvazem nebo tejpem.

Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?