Únor 2021 / Abbott

Všechna data na jednom místě. V LibreView je můžete sdílet i s lékařem

Založte si zdarma účet na LibreView, ať máte všechna data o svém diabetu pěkně pohromadě.

Možná už jste o něm slyšeli, nebo se už dokonce zaregistrovali. LibreView je takzvané cloudové úložiště, které mohou zdarma využívat uživatelé systému FreeStyle Libre. Můžete si do něj nahrát všechna data, která získáte ze senzoru, a později se k nim vracet nebo je sdílet s lékařem. Potřebujete jen počítač, tablet nebo chytrý telefon a připojení k internetu.

K čemu je to dobré

Vaše data budou v bezpečí, online a vy se k nim dostanete kdykoli a odkudkoli. LibreView pro vás navíc vytvoří přehledné grafy a standardizované zprávy, které můžete ukázat svému diabetologovi. Ale i vy sami v něm můžete sledovat vývoj své glykémie nebo dlouhodobé trendy. Ulehčí vám to každodenní rozhodování a budete snáze předcházet výkyvům.

Nastavení a nahrávání

Účet si v pár krocích nastavíte na webu LibreView.com, který je celý k dispozici i v češtině. Nahrát data je potom už jednoduché. Nemusíte nic stahovat. Čtečku prostě připojte k počítači pomocí USB kabelu, který jste k ní dostali. Postupujte podle pokynů na obrazovce a počkejte, až se data nahrají. Můžete to dělat tak často, jak potřebujete.

Co uvidíte v přehledech

Přehledů vám aplikace bude vytvářet hned několik, možná nejzajímavější je „Standardní den“ (Glucose Pattern Insights), který funguje podobně jako Daily Patterns na čtečce. Ukáže vám průměr z hodnot vaší naměřené glykémie v rozmezí 24 hodin – takže uvidíte, jak z pohledu glykémie vypadá váš „typický“ den. Můžete díky tomu snadno identifikovat, které části dne jsou pro vás dlouhodobě kritické, tedy kdy je glykémie nejdál od cílových hodnot. Porovnáte rozdíly mezi jednotlivými dny, objevíte potenciálně problematické situace a podle toho zase můžete upravit svůj jídelníček, fyzickou aktivitu nebo aplikaci inzulinu.

Co ještě LibreView umí

Podobně jako na čtečce si můžete zapisovat poznámky do „Deníku“ (Log Book). Kromě toho v přehledu naleznete barevný „semafor“, který vás upozorní na riziko hyper- a hypoglykémií.

Nejste na to sami

Dohromady je to hodně informací, grafů a dat, ale nezapomeňte, že se jimi nemusíte probírat sami. Můžete – a měli byste – se o všem bavit se svým diabetologem. LibreView vám to ulehčí. Do ordinace můžete přinést vytištěné přehledy nebo si je můžete společně prohlédnout na mobilu či tabletu.

Úplně nejlepší je, když má účet na LibreView i váš lékař. Pak mu můžete jednoduše dát přístup také do toho vašeho. Stačí v menu zvolit Nastavení účtu, potom Moje praxe, a tam zadat identifikační kód, který vám diabetolog sdělí. V budoucnu se tak k vašim datům dostane sám a může na jejich základě podle potřeby doporučovat úpravy vaší medikace.

Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?