Květen 2020 / Viola Černodrinská

Slavní s cukrovkou. Sharon Stone ji tajila, Halle Berry ji chválí

Má ji moderátor Larry King, herečka Sharon Stone i hudebník Miles Davis. Jak se s vlastním zdravotním omezením vyrovnávají?

Nemoc si nevybírá, a rozhodně ne podle slávy. Zatímco například herečka Halle Berry, která trpí diabetem 1. typu, si životní styl vynucený nemocí pochvaluje a otevřeně o něm mluví, její kolegyně Sharon Stone svou nemoc před veřejností dlouho tajila.

Božský Elvis i premiérka May

Málokdo ví, že i legendární zpěvák Elvis Presley, zpěvačka Peggy Lee či známý americký spisovatel a nositel Nobelovy ceny za literaturu Ernest Hemingway byli diabetici. Ani o bývalé britské předsedkyni vlády Therese May se tolik nepíše, že jí lékaři v šestapadesáti letech překvapili s diagnózou cukrovky 1. typu. S „tichou“ nemocí se přitom pere mnoho známých osobností. Jen v Česku jí trpí deset procent lidí.


Ernest Hemingway a Gary Cooper v Havaně v roce 1956. Gary hrál hlavní roli ve filmu Komu zvoní hrana podle stejnojmenné Hemingwayovy knihy. Foto: Profimedia

Sladké české celebrity

Diabetu 1. i 2. typu je zasvěcený čtrnáctý listopadový den a celkově se o nich mluví čím dál víc. Povědomí o nemoci zvedají právě i některé celebrity, které o své nemoci otevřeně hovoří a snaží se šířit osvětu. O prevenci a udržování správné životosprávy ví hodně například česká moderátorka Eva Decastelo, která je kvůli nemoci velmi důsledná ve skládání zdravého jídelníčku. Cukrovka se objevuje i v rodině jejího manžela, nemoc pro ni tedy už dlouhé roky není ničím neznámým.

Také herec Pavel Kříž, známý především rolí ve filmu Jak básníci přicházejí o iluze, veřejně hovoří o tom, že má diabetes 1. typu. Například v roce 2015 vystoupil jako hlavní host na akci s názvem Den pro zdraví nejen pro diabetiky, kde se posluchačům svěřil se svými potížemi v životě.

A ještě sladší zahraniční

O zahraničních hvězdách se v souvislosti s životním bojem ovlivněným nemocí mluví častěji. A jejich povídání má pochopitelně větší zásah. Například jeden z nejlépe placených hollywoodských herců a několikanásobný držitel Oscara Tom Hanks o své cukrovce promluvil veřejně v roce 2013 přímo během televizní show Davida Lettermana. O diabetu 2. typu, jeho příznacích a léčbě se tak téměř okamžitě dozvěděli lidé po celém světě, což s ohledem na prevenci kvitují i diabetologové.


Tom Hanks udělal pro prevenci diabetu velký kus práce. Foto: Profimedia

Vedle filmového režiséra George Lucase, který má na svědomí například legendární Hvězdné války, či moderátora show světového rozměru Larryho Kinga, zviditelňují onemocnění i některé další známé osobnosti. Někteří zvolili poněkud svéráznou cestu. Například Nick Jonas, který diabetem 1. typu trpí od čtrnácti, proslul účastí v drsné reality show V divočině s Bearem Gryllsem, v níž šlo o přežití v extrémních podmínkách. Osmačtyřicetihodinová výprava v divočině však ukázala jeho limity. Když měl přeplavat částečně zamrzlé horské jezero, začal mít velké problémy s prokrvením rukou a nohou.

Někteří slavní mají o nemoci naopak problém mluvit. Například americká herečka, modelka a producentka Sharon Stone, která se proslavila rolí ve snímku Základní instinkt, pravdu o svém zdravotním stavu dlouho tajila právě kvůli kariéře.

Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?