Březen 2020 / Viola Černodrinská

Jak poznáte, že má vaše dítě cukrovku?

Diabetem 1. typu v Česku trpí okolo 3 600 dětí. A právě ty jsou nejzranitelnější skupinou pacientů. Jak vypadají první příznaky a jak na ně reagovat?

Příznaky diabetu 1. typu se projeví ve chvíli, kdy tělo začne ztrácet schopnost vyrábět inzulin – jeden z klíčových hormonů, které řídí procesy látkové výměny v těle. Inzulin vyrábí slinivka břišní a právě její nedostatečná funkce může vést až k fatálnímu poškození buněk, které životně důležitý hormon tvoří. Pak je nutné ho tělu dodávat uměle, prostřednictvím injekcí, per nebo inzulinových pump, a to i několikrát denně.

Žízeň, únava a cukr v moči
„Na konci první třídy se dceři zhoršil zrak, dostala dioptrické brýle a měla gynekologický zánět, což způsobil cukr v moči. To jsme ještě žádné podezření na cukrovku neměli. V říjnu měla lehkou virózu a od té doby byla hodně unavená, náladová až nešťastná,“ vypráví Lucie Pekárková, maminka dnes třináctileté Emy. Někdy začátkem prosince si všimla, že její dcera hodně pije – naráz vypila i tři sklenice vody. Lucii napadlo, že by mohlo jít o cukrovku, a tak požádala o pomoc tchyni, která je lékařka. Ta však na Emě nepozorovala nic neobvyklého.

„Týden jsem to nechala být, ale bylo jasné, že Ema pořád není v pořádku. Trvalo další týden, než se mi podařilo získat glukometr. V neděli ráno jsem dceru změřila a měla hodnotu přes třináct,“ vzpomíná Lucie. „Vůbec mi v té chvíli nedocházelo, co to všechno znamená. Představovala jsem si, že půjdeme k doktorovi, tam jí dají nějaké prášky, ty bude brát a bude to dobré. Druhý den už ležela v nemocnici.“

Příčina? Neznámá
Lékaři stále netuší, co přesně nemoc spouští. Nesouvisí to s tím, jestli je vaše dítě štíhlé nebo obézní, ani s tím, jestli mělo nebo má rádo sladká jídla. Nemůžete za to ani vy, když jste svému dítku občas povolili nějakou tu cukrovinku. Za cukrovku 1. typu nemůže nikdo.

Faktorů, které ovlivní její rozvoj, je víc. Řekněme, že vaše dítě zdědilo jisté rizikové geny. To však ještě nic neznamená. Je zapotřebí souhra dalších okolností. Může to být nějaký nepříznivý podnět z okolí, který způsobí oslabení organismu a následný rozvoj onemocnění. Lékaři podezírají některé běžné typy virů, které u většiny populace vyvolají nachlazení nebo chřipku, jenže u jedince s predispozicí mohou spustit řetězec událostí ústící v diabetes mellitus.

Svou roli může hrát i způsob, jak dítě přišlo na svět, jestli bylo kojeno a zda přišlo v útlém dětství do kontaktu s běžnými dětskými infekcemi. Žádný z vyjmenovaných faktorů však nevysvětluje samotný vznik tohoto onemocnění.

Šest nejčastějších příznaků diabetu 1. typu (podle Mayo Clinic)

  • Časté močení. I v noci. U malých dětí to někdy může znamenat i návrat k plenkám.
  • Žízeň. Nadměrné močení vyvolává neustálou žízeň, kterou někdy doprovází také nadměrný hlad.
  • Únava. Dítě bývá neobvykle spavé, unavené, bez energie a bez nálady.
  • Hubnutí. Tělo s močí ztrácí obrovskou část toho, co přijalo v potravě. Energii tak bere ze zásob a děti výrazně hubnou.
  • Bolest břicha. Malého neléčeného diabetika občas pobolívá bříško a v pozdějších fázích se může přidat i zvracení.
  • Problémy se zrakem. V pokročilejší fázi neléčeného onemocnění se někdy objeví také problémy se zrakem, například dvojité nebo rozostřené vidění

  • Přehání to s pitím? Může to být příznak chronické nemoci. Foto: Profimedia

    Začátky jsou těžké, ale...
    Všechny tyto příznaky s časnou léčbou postupně vymizí nebo se výrazně zlepší. Rodiče a děti si ale musí zvyknout na poměrně striktní režim, který bude dítě dodržovat po zbytek svého života. A právě nové začátky po vyslechnutí diagnózy bývají nejtěžší. „Nedokázala jsem se s tím vůbec vyrovnat. Rodiče musí být s diagnostikovaným dítětem zpočátku pár týdnů v nemocnici a společně se učit, co a jak dělat,“ vzpomíná Lucie. Přiznává, že nových informací bylo zpočátku opravdu hodně a s každou další měla pocit, že se to nedá zvládnout.

    Postupem času se Lucie s rodinou naučila organizovat vše tak, aby to vyhovovalo především její dceři. Naučila se správně počítat jednotky sacharidů, dopředu přemýšlet nad výlety, dovolenými nebo sportovními aktivitami, každou noc kontrolovat glykémii.

    „Hodně se to zlepšilo, když dcera po dvou letech dostala inzulinovou pumpu,“ říká maminka. Ne vždycky se dá hodnota glykémie ovlivnit dopředu, ale každá situace se dá vyřešit a právě vyspělé zdravotnické technologie při tom hodně pomáhají. I díky nim dnes jak děti, tak dospělí s diabetem můžou žít naplno. A třeba se i věnovat vrcholovému sportu.

    Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?