Červenec 2020 / Viola Černodrinská

Létu vládnou citrusy, vyrobte z nich zdravé sušenky

S citronovými sušenkami od specialistky na celostní výživu Jany Dell-Plotnárkové budete za hvězdu na pikniku i na zahradní party.

Všechny sladkosti nemusí být z čokolády, tučného krému a tuny cukru. A dnes už nejen v létě je dostatek čerstvého ovoce. Zapracujte ho proto i do cukrovinek, které jím navíc také příjemně osladíte. Na dobrodružný výlet třeba upečte domácí sušenky. Po cestě tak můžete doplňovat energii něčím sladkým, a přitom zdravým. Přinášíme vám recept Jany Dell-Plotnárkové na skvostné citronové sušenky bez cukru i lepku – sami uvidíte, že není nic jednoduššího a chutnějšího. Navíc osvěžující citrusy k létu prostě patří!


Jana (vlevo) žije v Austrálii a je certifikovaná GAPS terapeutka. Foto: archiv Jany Dell-Plotnárkové

Na těsto potřebujete:
1 hodně zralý, malý banán
1/3 hrnku strouhaného kokosu
¾ hrnku celých makadamových ořechů
3 lžíce kokosové mouky
kůru z půlky bio citronu
½ lžičky vanilkové esence
1 lžičku čerstvé citronové šťávy
¼ lžičky mletého zázvoru (můžete vynechat)
1 hrnek mletých mandlí

A na polevu:
4 lžíce tekutého kokosového oleje
šťáva z půlky citrónu
½ lžičky medu (můžete vynechat)
hrst nasekaných makadamových ořechů


Tohle za chvíli budete mít taky. Foto: archiv JDP

Rozpalte to
Předehřejte si troubu na 175 °C. Připravte si menší plech a vymažte ho nebo vyložte pečicím papírem.

Mixujte a míchejte
V misce rozmixujte ručním mixérem banán do hladké kaše. V klasickém mixéru si pak rozmixujte makadamové ořechy na mouku, nemusí být nijak hladká, klidně nechte kousky ořechů v kuse, bude to aspoň krásně křupat. Rozsekané je přidejte k banánu a poté postupně vmíchejte všechny zbylé suroviny. Rukama vypracujte těsto – bude celkem pěkně držet pohromadě.

Dejte jim tvar a barvu
Z těsta vytvořte vykrajovátkem čtverce nebo jiné tvary. Pokládejte je na připravený plech a dejte péct na 12-15 minut. Mezitím si připravte polevu. V malé misce smíchejte rozpuštěný kokosový olej, med, šťávu z citronu a vidličkou vyšlehejte. Nasekejte si makadamové ořechy.

Ukažte citron!
Až budou sušenky vychladlé, polijte je polevou a posypte makadamovými ořechy. Můžete je také ozdobit nakrájeným citronem, ať je na první pohled jasné, jaké ovoce jim vládne. Sušenky skladujte v ledničce, teda pokud vám ještě vůbec nějaké zbudou.

Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?