Srpen 2020 / Abbott

Zmrzlina pro diabetiky? Nejlepší je ta domácí

I diabetici se z toho mohou „vylízat“. A doma připravenou zmrzku si s nimi určitě rádi vychutnají i ostatní členové rodiny.

Ani s diabetem se zmrzliny úplně vzdát nemusíte. Základem ale je opravdu pečlivě nastudovat její složení a zorientovat se v tom, co s kouskem nanuku, jedním malým kopečkem zmrzliny nebo třeba sorbetem sníte. Tedy kolik to bude sacharidů nebo tuků. A co to udělá s vaší hladinou krevního cukru. Také je třeba přitom vnímat a dobře znát své tělo a jeho reakce. Vyplatí se zkontrolovat si po porci zmrzliny hladinu glukózy v krvi, abyste měli přehled.

Nejlépe chutná domácí
Jenže co si budeme povídat, běžné zmrzliny z obchodů nejsou vždycky to pravé. Jsou často přeslazené, plné aditiv a inzerované ovoce, kakao, kokos a další suroviny mnohé z těchto lahůdek neviděly ani z rozjetého rychlíku. Vykašlat se na ně a raději vsadit na vlastní výrobu a zajištěnou kvalitu může proto být to nejlepší řešení. Rozhodně je to řešení nejzábavnější a nejkreativnější, třeba když do kuchyně vlákáte i děti.

Připravit si vlastní zmrzlinu není nic složitého, ani k tomu nepotřebujete žádné speciální ingredience. A uvidíte, že vám domácí zmrzlinu nakonec bude leckdo závidět. Možná dokonce budete muset být hodně rychlí, aby se na vás vůbec dostalo a alespoň trochu jste olízli.


Jestli nemáte formičky, použijte třeba kelímek od jogurtu nebo cokoli pružného, co zmrzlá voda neroztrhá. Foto: Profimedia

Ovoce je základ
Jako základ domácí zmrzliny poslouží ovoce, které máte rádi a které je v souladu se stravovacím doporučením, jehož se držíte. Sáhněte ideálně po ovoci čerstvém, sezonním, voňavém, barevném a plném vitamínů, které je tak dobré, že ho nemusíte ani ničím doslazovat (případně jen opravdu malinko a nikoli umělými sladidly). Jahody, maliny, ostružiny, borůvky... Už se vám sbíhají sliny? Když budete mít štěstí, třeba si je vlastnoručně natrháte a přinesete rovnou z lesa. Hodí se ale i další měkké ovoce, které se dobře vypeckuje a rozmačká, třeba broskve, meruňky nebo švestky.

K ovoci můžete přidat trochu smetany (která má i přirozeně sladkou chuť), jogurtu či tvarohu (nebo zkombinovat obojí dohromady). Hodí se i další ingredience, jako jsou například chia semínka, kokos nebo kokosové mléko. Výborné jsou střídmě přidané, na drobno nasekané oblíbené lískové oříšky nebo třeba mandle. Pro dochucení můžete přidat koření: voňavou vanilku nebo špetku skořice, kterou diabetikům na svém blogu doporučuje doktorka farmacie a propagátorka zdravé výživy Margit Slimáková.

Vše dohromady důkladně promixujte. Směs nalijte do misky nebo rovnou do pěkné formy na nanuky a nechte aspoň pár hodin zmrazit. Dobrou chuť!

Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?