Březen 2020 / Natálie Veselá

Restaurace tápou, dia menu má v Česku zatím jen jeden fast food

Nejhorší je pizza, nejlepší jídlo na přání. A co si počít v tradiční české restauraci?

Přijde diabetik do restaurace… Takhle by mohl začínat vtip. Ve skutečnosti kombinace cukrovky a jídla v restauraci zase tak vtipná není. Zjistit totiž obsah sacharidů v jídlech, která tato zařízení nabízejí, je téměř nemožné. Nakonec je výhodnější jít do řetězce rychlého občerstvení.

Přesto, že cukrovkou 1. nebo 2. typu v České republice trpí víc než milion lidí, restaurační zařízení s nimi nepočítají. Respektive nepočítají s tím, že by se hosté mohli dožadovat údajů o množství sacharidů v jídle. „S tímto dotazem jsem se ještě nesetkal a klientovi bychom bohužel tento údaj nebyli schopni říci, protože k našim jídlům nemáme k dispozici výživovou tabulku. Zatím jsme ji nepotřebovali,“ říká například Pavel Štěpánek, provozní ředitel špičkové pražské restaurace Mlýnec.

Zdá se, že kde není poptávka, není ani nabídka. Ani v dalších restauracích, ve kterých jsme si udělali malý průzkum, se s dotazem na obsah cukrů zatím nesetkali a neuměli by na něj odpovědět. Potvrzuje to i Diana Kutilová, maminka třináctileté diabetičky a autorka knihy Šípkové Růženky naruby. „Většinou je v jídelníčcích uvedena gramáž masa, ale na sacharidy zatím nikdo moc nepomýšlí,“ řekla ČT24. Jak si má tedy diabetik počínat, ocitne-li se na obědě či večeři mimo domov?

Líná huba, holé neštěstí
Pravděpodobně vám nezbude než podrobit obsluhu křížovému výslechu a požádat ji, aby vám připravila jídlo na přání. Například rybu bez másla, těstoviny bez sýra a podobně, doporučuje server Hlidejsizdravi.cz. Vyplatí se také nechodit do restaurace hladový jako vlk, ale dát si předtím doma nějaký zdravý předkrm. Pravdou je, že v dnešní době už většina restaurací (minimálně ve větších městech) nabízí i dietnější a fit varianty hlavních chodů. S těmi pak ještě můžete napříč jídelním lístkem šachovat tak, abyste se mohli najíst s opravdu čistým svědomím. Třeba výměnou přílohy.

Nebojte se ozvat a poprosit o speciální úpravu, například na páře. Nestresujte se, že vás obsluha bude nenávidět. Jde o vaše zdraví a vy jste host. Pokud se budete řídit pravidlem, že polovinu talíře by měla tvořit zelenina, čtvrtinu maso nebo jiný zdroj bílkovin a zbývající čtvrtinu příloha, můžete si klidně dopřát i knedlo-vepřo-zelo, uvádí Hlidejsizdravi.cz.

Kde si nejspíš nevyberete
Jsou samozřejmě typy restaurací, ve kterých se vám bude vybírat ještě o něco hůře. „Vzhledem k tomu, že jsme pivovarská restaurace, je i náš jídelní lístek uzpůsoben pro nedietáře,“ napsal nám šéfkuchař Petr Shon z restaurace Na Verandách, která spadá do řetězce Potrefená husa.

Podle MUDr. Jana Šoupala, diabetologa ze III. Interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, je pro diabetiky zvláště nevhodná indická kuchyně a k vůbec nejhorším jídlům patří pizza. „Obsahuje nějaké proteiny, nějaké tuky, které se ve výsledku v organismu promění opět na sacharidy. Po třeba třech nebo čtyřech hodinách dochází k neočekávanému nárůstu glykémie,“ vysvětlil pro ČT24.

MUDr. Jan Šoupal získal mezinárodní ocenění Discovery Award pro vědce v oblasti medicíny do čtyřiceti let. Video bylo natočeno na výročním zasedání Evropské asociace pro studii diabetu (EASD) v Barceloně.

Do Boulevardu na jistotu
Počty pacientů s diabetem, ať už 1., nebo 2. typu, se celosvětově zvyšují a ani v Česku tomu není jinak. A restaurace se přece jen pomalu učí, že mezi jejich hosty můžou být i diabetici. U nás je první vlaštovkou Bageterie Boulevard, která od prosince 2018 nabízí menu sestavené speciálně pro ně. S pomocí nutričních specialistů připravila pro všech 37 poboček jídla od snídaní až po večeře, která jsou k pacientům s diabetem vstřícná.

„Lidé s tímto onemocněním se tak nebudou muset bát, že by v našich restauracích riskovali hyperglykémii nebo hypoglykémii, nemusí si nic složitě počítat a mohou si dát, na co mají chuť. Doufáme, že tímto krokem povzbudíme k diabeticky přátelským krokům i další restaurační řetězce,“ uvedla manažerka Bageterie Boulevard Martina Hájková. Restaurace u produktů, které jsou vhodné pro diabetiky, uvádějí nutriční hodnoty včetně obsahu sacharidů. Tato jídla jsou speciálně označena modrým kolečkem, které je mezinárodním symbolem diabetiků.


I fast foody se už dnes musejí snažit, pokud jde o výživu. Ale jde to pomalu. Foto: Profimedia

Výletnický tip na závěr
Další vlaštovkou, která diabetikům vychází vstříc, je Diabetická kavárna, kterou najdete v muzeu Staré krásnosti na Mělnicku. Provozují ji manželé Jitka a Miroslav Hrdličkovi a důvod, proč u všeho, co v kavárně nabízejí, uvádějí také informace o obsahu sacharidů, je prozaický. „Náš syn má cukrovku, proto jsme se rozhodli kavárnu diabetikům přizpůsobit,“vysvětlila iDnes.cz Jitka Hrdličková. Přemýšlíte-li, kam na výlet s malým diabetikem, můžete to brát jako vhodný tip.

Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?