Zdravé cukroví

Zdravé cukroví

Vánoce bez cukru? Jak na to, aby to stálo za to!

Vánoční svátky. Všechny ty saláty, řízky a cukrovinky a všechny ty babičky a tety vytrvale čekající na to, až to všechno sníte, aby vám mohly přidat. O Vánocích se jídlo těžko odmítá. Jenže co když se léčíte s cukrovkou a některé pochutiny prostě odmítnout musíte? Jaké cukrovinky vlastně můžete jíst a jak si je sami snadno připravíte?

text: Viola Černodrinská
foto: Getty Images

Odborníci ji nazývají diabetickou dietou. Pojďme to ale zkusit jinak. Bez nálepky „dieta“. Co kdybychom to nazvali zlepšením životního stylu? Protože zlepšením životního stylu skutečně je. Správnou volbou potravin, zařazením pohybu do vaší denní rutiny totiž ulevíte nejenom tělu, ale i duši.

„Lidé trpící diabetem 1. typu by se měli racionálně stravovat a zohledňovat potraviny, které jim ovlivňují glykémii, provádět pravidelný selfmonitoring a zařazovat dostatečnou pohybovou aktivitu,“ říká nutriční terapeutka Romana Fatková z Fakultní nemocnice v Plzni a dodává, že pro diabetika vlastně nejsou žádné potraviny naprosto nevhodné. „Diabetická dieta není žádná speciální dieta, je to ve skutečnosti racionální strava, kterou bychom měli konzumovat všichni. Pouze některé potraviny by měli diabetici konzumovat v omezeném množství, aby nedocházelo k velkým výkyvům glykémie. Jedná se třeba o ovoce, sladkosti nebo alkohol.“

Nevzdávejte se!

My jsme pro vás vybrali pár svátečních receptů na míru upravených pro diabetiky. Mějte na paměti, že v cukrovinkách by mělo být co nejmenší množství složených sacharidů. Využívejte suroviny, které obsahují jen malé množství sacharidů, jako například tvaroh, bílý jogurt a jablka. S řepným a třtinovým cukrem, medem i umělými sladidly nakládejte uvážlivě, nemusíte se jich však nadobro vzdát. MUDr. Klára Picková k tomu dodává: „Umělá sladidla mnohdy nemají potřebný objem a strukturu, kterou cukr v pečení vytváří, někdy také zanechávají pachuť. Nemá příliš smysl nahrazovat cukr moukou, protože ta má téměř stejný obsah sacharidů.“

Všeho s mírou

Pokud chcete cukr nahradit něčím přírodním, zkuste sirup vyrobený z kořene čekanky. Má vysoký obsah vlákniny, nízký glykemický index a obsahuje pouze 5 % cukru a o 45 % méně kalorií. U některých receptů lze také nahradit klasickou pšeničnou mouku moukou mandlovou či kokosovou, což sníží celkový obsah sacharidů, ale naopak zvýší množství tuku. „Cukroví má vysoký obsah sacharidů, proto by se mělo konzumovat v uměřeném množství, např. 1–2 kousky ke svačině či po hlavním jídle. Vzhledem k vyšší konzumaci sacharidů je nutné si správně spočítat dávku inzulinu. Pomáhá také zařadit pravidelnou fyzickou aktivitu, která pomůže hladinu krevního cukru udržet v optimálním rozmezí i při zvýšené konzumaci jídla během vánočních svátků,“ uzavírá MUDr. Klára Picková.

Špaldové koláčky

  • 150 g másla
  • 25 g (2 lžíce) sypkého diabetického sladidla (FAN)
  • 1 vejce
  • 30 g špaldové mouky
  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 1/2 hrnku polohrubé mouky

Na polevu potřebujeme:

1 hořkou diabetickou čokoládu (Dianella Classic)

V míse nejprve vyšleháme máslo s cukrem do pěny, poté přidáme vejce a ještě chvíli šleháme. Přidáme špaldovou, celozrnnou a polohrubou mouku, kypřicí prášek a rukama vypracujeme těsto. Lžičkou z těsta vykrajujeme kousky, ze kterých formujeme kuličky a pokládáme je na plech s pečicím papírem. Kuličky jemně stlačíme vidličkou a klademe je dále od sebe, během pečení totiž zvětší objem. V troubě předehřáté na 175 °C je pečeme dozlatova 15 až 20 minut. Když je vyndáme z trouby, necháme je několik minut vychladnout a poklademe je na mřížku ze špejlí. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a koláčky v ní libovolně namáčíme. Necháme ztuhnout na chladném místě.

Vanilkové rohlíčky

  • 150 g hladké mouky
  • 20 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 50 g mletých lískových oříšků
  • 1 žloutek
  • moučkový cukr na obalení
  • vanilkový lusk nebo pár kapek pravé vanilkové esence

Mouku, cukr, žloutek a mleté oříšky smícháme s plátky másla a ručně z nich vypracujeme hladké těsto. Můžeme přidat i kapku vanilkové esence nebo vanilkový lusk. Necháme v chladu odpočinout zhruba 30 minut. Troubu rozehřejeme na 180 °C a pečeme dorůžova cca 10 minut. Ještě horké obalujeme v malém množství cukru ochuceného vanilkou. Vychladlé rohlíčky můžeme také ozdobit rozpuštěnou dia čokoládou a sekanými mandlemi.

Tato dávka vyjde na 1 plech ručně tvarovaných vanilkových rohlíčků.

Linecká kolečka

  • 200 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 150 g hery
  • citronová kůra
  • 50 g sójové mouky
  • dia marmeláda
  • 80 g umělého sladidla na pečení pro diabetiky (Sorbit nebo Clara)

Nejprve prosejeme mouku a smícháme hladkou a sójovou mouku se sorbitem. Do takto připravené směsi nakrájíme máslo na menší kostky, přidáme žloutky a trochu strouhané citronové kůry. Vypracujeme hladké těsto a necháme v lednici odpočinout ideálně do druhého dne. Poté vyválíme plát a vykrajujeme kolečka nebo hvězdičky, které pokládáme na plech. Troubu předehřejeme na 160 °C a pečeme dozlatova. Po vychladnutí slepujeme zavařeninou.

Kokosové marokánky

  • 170 g strouhaného kokosu
  • 5 bílků
  • 35 g ovocného cukru
  • citronová kůra
  • 45 g sypkého diabetického sladidla (Sorbit nebo Clara)
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 100 g diabetické čokolády na ozdobu

Nejprve ušleháme bílky na sníh, jemně do něj vmícháme ovocný cukr, diabetické sladidlo a nakonec citronovou šťávu a strouhaný kokos. Troubu si předehřejeme na 150 °C. Na plech pokládáme pomocí dvou lžiček malé hromádky. Marokánky pečeme zhruba 20 minut, po vyndání z trouby je necháme vychladnout. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a jednotlivé marokánky do ní namáčíme. Necháme ztuhnout na mřížce ze špejlí nebo potravinové fólii.