Listopad 2019 / Abbott

Při aplikaci senzoru se nebojte krvácení ani zpocených rukou

Co musíte vědět před aplikací senzoru FreeStyle Libre? A proč se s tímto monitorovacím systémem nemusíte bát sprchovat, plavat ani sportovat?

Se systémem FreeStyle Libre je život s cukrovkou o mnoho snazší. Je to vlastně prosté. Jednou za čtrnáct dní si na paži umístíte nový senzor, nic víc. Jak a kam se aplikace senzoru provádí a co všechno se senzorem můžete a nesmíte dělat? A proč nevadí, že při aplikaci občas ukápne slzička krve?

Než se do aplikace pustíte

Senzor a jeho jednorázový aplikátor máte vždy pohromadě jako jednu sadu (jsou zabalené odděleně od čtečky senzoru). I když jsou senzor i aplikátor v jednom balíčku, je vždy dobré zkontrolovat, zda se kód na obou částech balíčku shoduje. Nikdy nepoužívejte senzor a aplikátor s odlišnými kódy, protože pak by senzor neměřil správně.

Kam a proč se senzorem?

Aplikujte ho vždy na zadní stranu horní části paže. Pokud byste ho umístili na jiné místo na těle, nemusel by fungovat správně. V rámci dané oblasti vyberte místo, které pro vás bude pohodlné. Senzor by neměl dráždit ani tlačit. Vždy se vyhýbejte oblastem s jizvami, striemi nebo nerovnostmi a vyberte místo, které se během běžných každodenních činností neohýbá. Zároveň by mělo být vzdálené alespoň dva a půl centimetru od oblasti, kam si případně pícháte inzulin.


Přilepený senzor drží dost pevně na to, abyste mohli žít aktivní plnohodnotný život bez každodenních bolestivých vpichů.

Otřít, aplikovat a na dva týdny máte klid

Výměna a aplikace nového senzoru FreeStyle Libre vám zabere doslova pár minut. Prvním krokem je důkladné umytí rukou, následuje dezinfekce a odmaštění místa na paži ubrouskem, který je napuštěný alkoholem a je součástí balení. Při dodržení tohoto postupu minimalizujete riziko, že se senzor odlepí. Pak jen stačí počkat, než otřené a vyčištěné místo zcela oschne. I kdyby vás u aplikace občas zlobily nervy nebo potící se ruce, nebojte se – protože na senzor nesaháte rukama, nemusíte mít strach, že by se něco pokazilo.

Pak už jen stačí otevřít nádobku se senzorem a aplikátorem. Jak budete vědět, jak k sobě tyto dvě části patří? Po otevření obou částí balení vyrovnejte tmavou značku na aplikátoru s tmavou značkou na balení senzoru. Poté jen silněji zatlačte, aby se senzor „nacvakl“ do jednorázového aplikátoru, následně přiložte k vyčištěnému místu na paži a přitiskněte jako razítko.

Během aplikace senzoru vám bude do podkoží bezbolestně zavedeno tenké, ohebné, cca pět milimetrů dlouhé vlákno, které na místě drží pomocí malé náplasti na spodní části senzoru. Během dvou až tří minut tak máte vystaráno na dalších čtrnáct dní. Nezapomeňte ale místo, kam senzor umisťujete, průběžně obměňovat, abyste zbytečně nedráždili pokožku.

Zvládne kardio i vodní sporty

Protože je senzor voděodolný, nemusíte mít strach, že byste ho běžným sprchováním nebo plaváním zničili. Stačí si jen dávat pozor na to, abyste ho nepotápěli více než metr pod hladinu vody nebo aby nebyl pod vodou déle než půl hodiny v kuse.

A nejenže se nemusíte vyhýbat vodním radovánkám. Už vůbec se nemusíte bát jakýchkoliv sportů a aktivit, u kterých se „jen“ pořádně zapotíte. Zkrátka se nemusíte vzdát žádné aktivity ve svém životě, kterou máte rádi.

Pár odpovědí na otázky: Co dělat, když...

Co dělat, když musíte senzor měnit?

Nejsou třeba žádné zvláštní kroky. Opět stačí si pořádně umýt ruce a poté senzor jen opatrně odlepit od paže. Pokud by vám na kůži zůstaly zbytky lepidla, omyjte místo teplou vodou a mýdlem.

Co dělat, když si nový senzor aplikujete na paži?

Stačí zapnout snímač dat a na dotykové obrazovce zvolit možnost Start New Sensor. Poté už jen čtečku přiložíte k senzoru a pokud máte zapnuté zvuky, uslyšíte pípnutí, které vám potvrdí úspěšnou aplikaci.

Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?