Květen 2020 /

Většina diabetiček porodí zdravé dítě. Jistotu ale nemají

Diabetičky a jejich děti jsou vystaveny většímu riziku komplikací během těhotenství i porodu. Co to znamená právě pro vás?

Chcete nejdříve slyšet dobrou, nebo špatnou zprávu? I tak by mohl vypadat náš pomyslný rozhovor o těhotenství a mateřství diabetiček 1. typu. Samotná přítomnost nemoci ještě neznamená, že nemůžete otěhotnět přirozeně. Čistě statisticky je vaše šance na otěhotnění zhruba stejná jako u ostatních žen, tedy v případě, že nemáte jiné zdravotní problémy, které by cestu za vytouženým těhotenstvím komplikovaly. Stejně tak máte slušné šance na porod zdravého dítěte. Má to ale zásadní háček, musíte pro to něco udělat a téměř jistě se neobejdete bez častějších návštěv lékaře.

Když otěhotnět, tak plánovaně

Vzhledem k přítomnosti nemoci, která ovlivní vaše těhotenství a může mít vliv i na dítě, je velmi vhodné těhotenství naplánovat. Diabetická asociace ČR, tedy pacientská organizace, která se stará o lidi s diabetem 1. i 2. typu, na svých webových stránkách radí ženám diabetičkám toto:

„Informujte svého diabetologa i gynekologa o plánech na založení rodiny včas. Řiďte se jejich doporučeními. Pokud nejsou přítomny závažné pozdní komplikace cukrovky, zejména poškození ledvin doprovázené snížením jejich funkce nebo těžké změny na oční sítnici, lze většinou těhotenství doporučit. Jednoznačně ovšem platí, že otěhotnět by nikdy neměly ženy s cévním postižením, zejména koronárních tepen na srdci. Těhotenství je pro takto nemocný organismus obrovskou zátěží, jež příkmo ohrožuje život pacientky.“

Jednoduše řečeno, pokud máte svou nemoc pod kontrolou a nejsou u vás vážné komplikace, můžete otěhotnět. Předem se ale poraďte se svým diabetologem i gynekologem.

Kontrola už před početím

Ještě než k otěhotnění dojde, je důležité mít jistotu, že se daří nemoc zvládat. „Početí dítěte by v ideálním případě mělo proběhnout v normálních hladinách krevního cukru. Proto je dobré se dohodnout se svým lékařem a zintenzivnit kontrolu diabetu již v období předcházejícím otěhotnění,“ doporučuje diabetičkám Interní klinika 2. LF UK a Fakultní nemocnice Motol. Může se tak stát, že vám ošetřující lékaři doporučí s těhotenstvím ještě chvíli počkat, dokud se výsledky nezlepší. Cílem je, aby hladina krevního cukru byla co možná nejblíže normálním hodnotám.

Těhotenství podle pravidel

Základem zvládání diabetu je dodržet správné stravování, což v těhotenství platí dvojnásob. Jinak běžné těhotenské nevolnosti mohou být pro diabetičky náročnější vzhledem ke kolísání hladiny krevního cukru. Těžší mohou být i hypoglykémie právě z důvodu těhotenských nevolností.

Britská pacientská organizace Diabetes UK proto doporučuje těhotným diabetičkám, aby jedly pravidelně malé porce obsahující sacharidy, třeba polévky, krekry nebo sušenky. Obdobně by měly přistupovat i k pitnému režimu, tedy raději pít častěji a méně než naráz velké množství. Pokud se přesto necítíte na to sníst alespoň něco, zvolte slazené nápoje, které vám pomohou vyhnout se hypoglykémii. Samozřejmostí by pak mělo být dodržení zákazu konzumace alkoholu a kouření cigaret.


Miminka z Motola. Nakonec vypadají jako kterákoli jiná. Foto: Instagram @fnmotol

Častější ultrazvuk i měření glykémie

Vzhledem k nemoci vás čekají častější lékařské kontroly i pravděpodobně častější měření hladiny glykémie. S jistou nadsázkou platí, že být těhotná diabetička je práce na plný úvazek. Během prvního a druhého trimestru vás čekají kontroly ve specializovaných poradnách dvakrát týdně, ve třetím pak jednou týdně. Častější jsou také ultrazvuková vyšetření plodu.

Dále se může stát, že vám bude doporučen odběr plodové vody vzhledem k vyššímu výskytu vrozených vad plodu u diabetických matek. Smyslem toho všeho je mít co nejvíce podrobných informací o vašem těhotenství a vývoji dítěte. Na druhé straně – pokud se ve vašem případě podařilo zvládnout nemoc ještě před otěhotněním, je riziko rozvoje vrozených vad nižší. Stejně tak pokud budete mít diabetes pod kontrolou, pravděpodobně se i dítěti bude dařit dobře.

Přítomnost nemoci může (ale nemusí) vést i ke zdravotním potížím. „Častěji se mohou vyskytovat infekce gynekologické nebo močových cest, může se objevit vysoký krevní tlak či bývá nutnost hospitalizace z důvodu předčasné činnosti dělohy. Tyto komplikace však rozhodně nehrozí každé ženě s diabetem a jsou léčitelné,“ uklidňuje pacientky web FN Motol. Ať už se u vás objeví jakékoliv problémy, vždy uděláte dobře, když si o nich promluvíte se svým gynekologem a diabetologem.

Přirozený porod je možný

Děti diabetických matek mohou být těžší, zvlášť pokud se nemoc nepodařilo mít během těhotenství dostatečně pod kontrolou. Váha novorozence může přímo souviset s kompenzací cukrovky během těhotenství.

Samotná přítomnost diabetu 1. typu ale automaticky neznamená, že budete muset rodit císařským řezem. Záleží na vašem celkovém zdravotním stavu, velikosti dítěte a dalších faktorech. Na druhé straně – pokud vám lékaři císařský řez doporučí, není to vaše selhání a ani prohra. Za určitých podmínek je to bezpečný způsob, jak přivést dítě na svět navzdory nepříznivým okolnostem.

Není nemocnice jako nemocnice

Může se stát, že vám zhruba týden nebo dva před plánovaným termínem porodu lékaři doporučí hospitalizaci. Je to z toho důvodu, že u miminka mohou nastat akutní problémy, které budou vyžadovat okamžitý lékařský zásah. I když bude vše v pořádku a bude zde předpoklad, že budete rodit „přirozeně“, nebudete přenášet, protože by to mohlo ohrozit dítě. Pravděpodobně vám také bude doporučený porod v nemocnici, kde mají dostatek zkušeností s péčí o matky s diabetem 1. typu.

Ideální je, pokud se vás budou na takovém pracovišti starat už během těhotenství. V Praze jde kromě Fakultní nemocnice Motol například o Všeobecnou fakultní nemocnici nebo Ústav pro péči o matku a dítě. Podobnou péči poskytují také diabetologická centra v Brně, Hradci Králové, Ostravě, Olomouci, Českých Budějovicích, Ústí nad Labem a v Liberci.

Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?