Únor 2020 / Natálie Veselá

V Motole preventivně testují děti diabetiků

K čemu je dobrá predikce diabetu? Preventivní program nechce strašit, ale pomáhat.

Když jeho máma, táta nebo i sourozenec trpí diabetem 1. typu, zvyšuje se u dítěte pravděpodobnost, že ho bude mít taky. Proto vznikla PREDIA – preventivní program predikce diabetu 1. typu. Fakultní nemocnice v Motole ho nabízí právě dětem z rodin, kde už cukrovkáři jsou. Zjišťují zde konkrétní rizika, pomáhají rodičům a malé pacienty zapojují do výzkumu.

PREDIA se zaměřuje na prvostupňové příbuzné pacientů, u kterých se diabetes 1. typu projevil do dvaceti let věku. Tedy na jejich děti a sourozence. Trpí-li nemocí rodič, sestra nebo bratr dítěte, pohybuje se u nich riziko, že také onemocní, někde mezi třemi a osmi procenty, uvádí web Predia.cz. V rámci preventivního programu v Motole sledují predispozice rizikových dětí do 18 let. Za hlavní výhodu považují fakt, že pokud se u nich cukrovka opravdu rozvine, přijde se na ni dříve, než se pacient ocitne v těžkém klinickém stavu.

Pět stupňů genetického rizika
Pokud jste rodičem, který v dětství diabetem 1. typu onemocněl, dost možná vás bude zajímat, jak vysoké je riziko, že stejný osud potká i vašeho potomka. Do preventivního programu mohou být zařazeni také sourozenci dětských diabetiků, u kterých je pravděpodobnost, že se onemocnění rozvine, bohužel také vyšší.

V programu se určuje genetické riziko onemocnění diabetem. Dělí se do pěti stupňů a slouží jako orientační údaj o celoživotním riziku pro daného člověka. Cukrovka 1. typu není záležitostí jen jednoho genu a velkou roli v jejím vzniku hrají také faktory vnějšího prostředí. Nicméně pokud z vyšetření vyjde genetické riziko prvního nebo druhého stupně, doporučí lékaři malému pacientovi, aby jednou ročně absolvoval vyšetření na autoprotilátky, tedy látky, které tělo tvoří proti vlastním buňkám vyrábějícím inzulin.

Pravidelná vyšetření poskytnou střednědobý vhled do rizika rozvoje onemocnění. Lékaři upozorňují na to, že jejich pozitivní výsledky nemusí nutně znamenat, že se choroba rozvine. V případě, že jsou testy pozitivní opakovaně nebo výrazně, pozvou si dítě na zátěžový nitrožilní glukózo-toleranční test.


Zkuste dětem testování podat jako dobrodružnou hru. Foto: Profimedia

Je dobré být připraven
Při vstupním vyšetření se odebírá krev, a to do dvou zkumavek. Jedna odchází na genetický rozbor a druhá slouží ke stanovení množství autoprotilátek. Protože jde o vyšetření poměrně specifické, na výsledky genetických testů si počkáte zhruba šest měsíců.

Test na autoprotilátky ve slinivce se u předškolních dětí opakuje jednou za rok, u starších jednou za jeden nebo dva roky. Frekvence závisí na stupni genetického rizika. Na výsledky se čeká cca šest týdnů. Testují se protilátky anti-GAD, anti-IA2, anti-inzulinové a protilátky proti zinkovému transportéru.

Na stránkách Predia.cz se ohledně účinnosti tohoto testování odvolávají na zahraniční studie, ze kterých vyplývá, že při pozitivitě tří a více autoprotilátek se diabetes 1. typu projeví ve sto procentech případů. Vždy do pěti let, ve většině případů již do dvou let. Rodiče dítěte s pozitivními výsledky tak sice od lékařů obdrží špatné zprávy, ale získají možnost se na manifestaci choroby připravit. Můžou se dostatečně informovat a předejít případnému bezprostřednímu ohrožení na životě.

Test s pomocí glukózy
Jak jsme zmínili výše: u pacientů, kteří jsou nesporně pozitivní na jednu nebo více autoprotilátek, přichází někdy na řadu nitrožilní glukózo-toleranční test. S jeho pomocí lékaři zjišťují, jestli je produkce inzulinu ve slinivce už snížena, či nikoli.

Test spočívá v zavedení kanyly do žíly na ruce. Pak se do ní vstříkne glukóza. Zdravotník pacientovi odebere malé množství krve, ve kterém poté změří hladinu cukru a množství inzulinu, který tělo vyprodukovalo. Celý test trvá asi hodinu a na rozdíl od vstupních odběrů krve je důležité, aby pacient přišel na test na lačno. Vodu pít může. Podle výsledků testu lékaři navrhují další postup.

Týká se to i vás?

Kromě toho, že pomáhá s včasným záchytem onemocnění, poskytuje PREDIA zároveň možnost zapojit se do výzkumu, který si klade za cíl zlepšit diagnostiku diabetu 1. typu v časných stádiích a imunointervenční postup (ten zahrnuje stimulaci nebo útlum konkrétních imunitních reakcí organismu). Samotná účast v programu nepředstavuje pro účastníka žádné zdravotní riziko, uvádějí odborníci v letáku se základními informacemi pro rodiče, který je ke stažení přímo na Predia.cz. Při včasném záchytu onemocnění se podle nich daří cukrovku lépe kontrolovat, pacient je celkově stabilnější a jeho potřeba inzulinu nižší.

Podle lékařů je účast rizikových dětí v programu velmi důležitá také kvůli pozitivnímu psychologickému efektu na jejich rodiče. Ti tak získají možnost popovídat si a mít přehled o reálném riziku vzniku diabetu a být na něj připraven. Preventivní program spustili ve FN Motol v roce 2001 a v současnosti v něm sledují více než 1 100 dětí do 18 let.

Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?