Duben 2020 / Linda Vomáčková

Počet dětí s nadváhou rapidně roste. Řešit to musí celá rodina

Podle Světové zdravotnické organizace má víc než pětina českých dětí nadváhu, téměř deset procent je dokonce obézních. Čísla navíc meziročně rostou.

Celkový počet obézních dětí se za posledních dvacet let ztrojnásobil. Podle dat z roku 2016 mělo 27 a půl procenta českých dětí nadváhu, skoro deset procent dětí bylo obézních a celá čtyři procenta trpěla monstrózní obezitou. Epidemie obezity se týká i dospívajících, čtvrtina jich opouští základní školu přinejmenším s nadváhou. Vědci z olomoucké univerzity loni zkoumali i takzvanou body image, tedy to, jak svou hmotnost děti vnímají. Zjistili, že 29 procent dívek a 41 procent chlapců si fakt, že jsou obézní, vůbec nepřipouští. Je zajímavé, že pětina dívek se naproti tomu považuje za tlusté, ačkoli je jejich váha zcela v normě.

Dětská obezita stejně jako obezita dospělých úzce souvisí se špatnými stravovacími návyky a nezdravým životním stylem. Ten si děti vesměs přinášejí z rodiny. Vzorec toho, jak se vyhnout nadváze i obezitě, je přitom jednoduchý: příjem energie by neměl být větší než její výdej. Pokud tělo nezvládne spálit vše, co přijalo ve formě jídla a pití, ukládá zbytkovou energii ve formě tuku.

Nejčastější důvod? Špatné stravovací návyky

Dětská obezita může mít kořeny v genech, může souviset s přidruženým onemocněním (například poruchou štítné žlázy) nebo s léky, které ovlivňují energetickou regulaci (psychofarmaka, antiepileptika, kortikoidy). V drtivé většině však pramení ze špatných stravovacích návyků rodičů a nedostatku zdravého pohybu.

Strava obézních dětí je většinou velmi jednotvárná a ochuzená o vlákninu, vitamíny a minerální látky. Typická je také nepravidelnost ve stravování, děti vynechávají svačiny nebo i hlavní jídla. V jejich jídelníčku převažují tučné a smažené potraviny, pokrmy s vysokým obsahem jednoduchých cukrů a sladké nápoje.

Českým dětem navíc chybí pravidelný sport, který je klíčovým aspektem zdravého životního stylu. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha tráví děti místo toho hodně času před obrazovkami mobilů i počítačů. Týká se to dokonce i těch, které jsou mladší pěti let. Světová zdravotnická organizace považuje za optimální hodinu aktivního pohybu denně, toto doporučení však splňuje jen pětina českých školáků.

Riziko srdečních onemocnění i cukrovky

Obezita s sebou nese řadu rizikových faktorů, které není radno podceňovat. Patří mezi ně například vysoký krevní tlak, kardiovaskulární onemocnění, poruchy metabolismu a v neposlední řadě také riziko rozvoje cukrovky 2. typu. Kilogramy navíc představují také zátěž pro kloubní aparát i páteř a mají vliv na špatné držení těla. Obézní děti bývají často terčem posměšků nebo dokonce šikany. K obezitě se tak druhotně přidávají psychické problémy v podobě pocitů méněcennosti, úzkostí a narušeného sebevědomí, což často vede k vyčlenění z kolektivu, a z problému se tak stává začarovaný kruh.

Trvalá a pozitivní změna

Lékaři v obezitologických ambulancích a nutričních poradnách se shodují na tom, že změna životního stylu a návyků by měla být pozitivní, a hlavně trvalá. Nejde o to nasadit dítěti přísnou redukční dietu a rychle snížit váhu, v takovém případě totiž hrozí jojo efekt. Cílem je dlouhodobé udržení průměrné hmotnosti. Při léčbě dětské obezity je naprosto zásadní spolupráce celé rodiny i přidružených pracovišť (diabetologie, kardiologie, fyzioterapie a rehabilitace, redukční lázně). Pro rodiče to znamená zapojit se do celého procesu, upravit své vlastní návyky, nezdravé potraviny nahradit pestrým a vyváženým jídelníčkem.

Záležitost celé rodiny

Klíčové je navázat kontakt s dítětem a pozitivně ho motivovat. Malý pacient by si měl uvědomit, proč je změna životního stylu důležitá, a měl by se na ní aktivně podílet. Dobrým začátkem může být třeba rodinné vaření nebo společný sport. Zkuste vyrazit třeba do parku, kde dospělý poběží a dítě vedle něj pojede na kole, na lezeckou stěnu, na jógu pro rodiče s dětmi. Nebo zvolte jakoukoli jinou aktivitu, při které se budete hýbat všichni a zároveň se každý z vás bude cítit dobře.

I vaření by mělo být zábavné a zároveň zdravé. S konkrétní úpravou jídelníčku poradí odborníci, skvělým zdrojem inspirace je i internet. Zdravé recepty najdete třeba na stránkách Zasadnezdrave.cz nebo PGfoodies.com. Pokud máte rádi českou klasiku, zkuste třeba Zápisník pana Cuketky nebo Kuchařku pro dceru Jany Florentýny Zatloukalové. Jejich recepty zvládnou i úplní začátečníci a mnohé mají také odlehčenou variantu. Důležité je najít si na společné zdravé jídlo i pohyb čas. Prospěje to nakonec všem členům domácnosti.

Ve spolupráci s odborníky se dá mnohé účinně napravit. Počet obézních dětí sice narůstá, pozitivní jsou ale zjištění o stravovacích návycích dospívajících. Ti podle rozsáhlého výzkumu Univerzity Palackého v Olomouci jedí více ovoce a zeleniny a méně sladkostí. Dobrá zpráva tedy je, že kontrolu nad dětskou obezitou máme hlavně ve svých rukou.

Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?