Duben 2021 / Jana Prochásková

Remise diabetu 2. typu: zmizí s kily i cukrovka?

Pro pacienty s diabetem 2. typu jde při hubnutí doslova o zdraví. S kily se totiž mohou zbavit i své nemoci.

Nejíst a hýbat se. Ze všech stran slyšíme, že právě tohle je recept na hubnutí. A opravdu je! Ale ruku na žaludek – tahle kombinace vypadá hladově, bolestivě a celkově tak nějak nepřátelsky, že? Ze zaručeného receptu totiž často vypadává základní ingredience, a tou je čas. Zejména u diabetiků je opatrný a pozvolný postup zcela na místě.

Jak souvisí hubnutí a diabetes 2. typu

Diabetes 2. typu se vyznačuje zachovalou sekrecí inzulinu. To znamená, že slinivka břišní inzulin tvoří, ale tělo je na něj více či méně rezistentní. Tento jev se často pojí s nadváhou či obezitou a stejně jako se kila nenaberou přes noc, i nemoc se vyvíjí pozvolna. Dobrou zprávou je, že stejně zvolna se dá ve většině případů i zvrátit.

Podle odborníků již při desetiprocentním úbytku výchozí hmotnosti zlepšuje glykémie. Při 15% úbytku může dojít k úplné remisi diabetu 2. typu, tedy k dlouhodobě normální glykémii (nalačno do 5,5 mmol/l, glykovaný hemoglobin HbA1c do 38 mmol/mol) bez nutnosti užívat léky. Pokud tedy vážíte například 90 kg, stačí shodit devět až třináct kilo, abyste viděli výsledky. Vyšší šanci na úplnou remisi mají pacienti, u kterých se diabetes 2. typu objevil teprve nedávno, a také ti, kteří nejsou léčeni inzulinem.

Velkým úspěchem je také dosažení částečné remise, kdy glykémie klesne do pásma prediabetu (glykémie nalačno 5,6–6,9 mmol/l, glykovaný hemoglobin 39–47 mmol/mol), nebo dosažení remise při léčbě pouze metforminem. Už jen pouhá snaha o remisi, tedy úprava jídelníčku a dostatek pohybu, ale rozhodně pomůže. Zlepší se kompenzace inzulinu a možná už nebude potřeba tolik léků. Každopádně se budete cítit lépe a díky viditelným výsledkům se vám zlepší i nálada a sebevědomí.

Naporcujte si slona

Jak tedy zdravě zhubnout alespoň desetinu své váhy? Upravte jídelníček a zařaďte do programu dostatek pohybu, hezky ale jedno po druhém. Pokud den zahájíte jogurtem a jógou, poobědváte kuřecí maso se salátem, zajdete na lekci zumby a po páté hodině už nebudete nic jíst, nepochybně splníte „nejíst a hýbat se” na sto procent. Pravděpodobně se ale budete cítit tak mizerně, že za pár dní budete zpátky u svého dosavadního stylu života. A ještě pravděpodobněji hned první večer vyluxujete ledničku.

Souběžná změna jídelníčku a zavedení pravidelného pohybu je často příliš velké sousto, které málokdo skousne. Mnohem lepší je začít samotnou úpravou jídelníčku, například menší frekvencí jídel nebo pravidelnými půsty. Teprve po prvotním úbytku hmotnosti, například první desetiny váhy, můžete začít přidávat tělesnou aktivitu. Ta pomůže udržet dosavadní váhu a shodit další kila.

Základem je ale vždy zcela škrtnout alkohol, pokud možno omezit stres a naopak zajistit dostatek spánku. Nezapomeňte se také o všech větších změnách poradit s diabetologem.


Zdravý pohyb můžete zařadit v každém věku. Foto: Pexels / Kampus Production

Vybrané stravovací směry a diety pro diabetiky

Nejběžnějším způsobem stravování je vyvážená (též racionální či středomořská) dieta. U té můžete snížit svůj kalorický příjem až o 500 kcal za den nebo na 1500 kcal/den. Ubírejte nejvíce ze sacharidové a tukové složky stravy, nejjednodušší cestou je například nahradit přílohy zeleninovým salátem.

Pokud se stravujete nízkosacharidově, zpravidla není nutné hlídat si kalorický příjem. K jeho snížení totiž dochází spontánně. Nehubnete-li, obvykle stačí omezit příjem čistých tuků/olejů, případně si vybírejte přirozeně libovější maso a obecně méně tučné zdroje bílkovin. Rozhodně ale začněte počítat s tukoproteinovými jednotkami. Ketogenní stravu, tedy přísnější variantu nízkosacharidové diety, vždy konzultujte s lékařem.

Rychlou cestou, jak zhubnout, aniž byste museli řešit nové recepty a potraviny, je nízkoenergetická redukční dieta. V první fázi, která trvá tři až pět měsíců, konzumujete klinicky ověřené nutriční produkty s obsahem 800–850 kcal/den. V druhé fázi (šest až osm týdnů) postupně zpět zařazujete základní a minimálně zpracované potraviny. Alternativou k nutričním produktům je například Charvátova dieta.

7 tipů na snížení hmotnosti i glykémie

  • Začněte jídlo zeleninou, bílkovinami a tuky. Sacharidy si dejte až za 10 minut.
  • Vybírejte si potraviny s nižším glykemickým indexem a vyhněte se vysoce zpracovaným průmyslovým produktům.
  • Vyrazte po jídle na půlhodinovou procházku.
  • Jezte přes den méně často.
  • Zaveďte pravidelné půsty.
  • Naučte se počítat s tukoproteinovými jednotkami.
  • Vyřaďte ze snídaně mléčné výrobky, překvapivě velké skupině pacientů v tuto dobu zvyšují glykémii.

  • Podrobnosti k jednotlivým tipům, dietám i další užitečné informace najdete v naší e-knize Vidličkou proti cukrovce. Stáhněte si ji zdarma v PDF.

    Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?