Duben 2020 / Marie Barvínková

Je vám ráno na omdlení? Nejčastější příčiny ranní hypoglykémie

Noční hyperglykémie i fenomén úsvitu. Co může za ranní „hypo“ a jak to řešit.

Budíte se s vyšší koncentrací glukózy, než by bylo vhodné? U takzvané ranní hyperglykémie můžou být na vině různé faktory – od špatně nadávkovaného inzulinu po přirozené hormonální změny. Pokud se tenhle stav často vrací, může ohrozit vaše zdraví a nakonec i život. Proto je potřeba vše pohlídat a správně identifikovat příčiny.

Noční hyperglykémie se projevuje výraznou žízní, častým močením a suchou, zarůžovělou kůží. Především ji poznáte při měření: za hyperglykémii se považuje hodnota přibližně nad 8 mmol/l, ale koncentrace glukózy může vystoupat až na 15 až 20 mmol/l. Pak je nutné ji ihned řešit; neléčená hyperglykémie může vést i k život ohrožující ketoacidóze. Jednorázově zvyšte ranní dávku inzulinu a další noc si dejte budík na druhou a čtvrtou hodinu, abyste zkontrolovali glykémii, doporučují lékařky Pavlína Krollová a Kateřina Štechová z Fakultní nemocnice Motol.

Hladinu glukózy v krvi je totiž potřeba nejen monitorovat, ale také správně interpretovat. Zrovna v případě ranní hyperglykémie se snažte najít příčinu – pomůže vám to, abyste se jí v budoucnu mohli vyvarovat. Někdy za ní prostě stojí lidský faktor, například chyba při dávkování bazálního inzulinu nebo při sestavování večeře. Může ale také souviset s hormonální činností, kterou už tak jednoduše neovlivníme.

Jevy, které můžou být za ranní hyperglykémii zodpovědné, rozdělily lékařky z Motola do tří kategorií. Je důležité je s pomocí monitoringu správně vyhodnotit a probrat je s lékařem. Společně můžete předejít následkům, které by v případě, že se hyperglykémie často vrací, mohly být i fatální.

Noční hypoglykémie

K té dochází, když během noci (kolem druhé hodiny ranní) glykémie poklesne pod 4 mmol/l. Hodnota neklesá pouze u diabetiků. I zdravému člověku se to děje, když déle nejí, třeba právě přes noc. Tělo běžně předchází tomu, aby glykémie spadla pod hodnotu, kdy by to bylo nebezpečné. Třeba tak, že játra přes noc uvolní cukr, který je v nich uložený, uvádí Medical News Today.

U diabetiků se ovšem jedná o závažnější problém. Když se během noci probudíte, dá se akutně řešit například podáním hroznového cukru. Pokud se neprobudíte a hypoglykémii nekompenzujete, můžou takzvané kontra-regulační hormony, které působí „proti“ inzulinu, reagovat tím, že hladinu glukózy v krvi zvýší. A ranní hyperglykémie je na světě. Říká se tomu také Somogyiho efekt.

Že se jedná právě o tuhle příčinu, zjistíte právě během nočních měření mezi druhou a čtvrtou hodinou. Glykémie se bude opakovaně pohybovat pod 4 mmol/l. Řešit ji můžete tak, že se svým diabetologem optimalizujete večerní dávky inzulinu. Pomůže také inzulinová pumpa, která zvládne glykémii vyrovnávat, i když spíte.


Fenomén úsvitu má romantický název, ale projevuje se dost prozaicky. Foto: Unsplash / Alexandru Zdrobău

Fenomén úsvitu (dawn fenomén)

Tak lékaři popisují stav, který vzniká vlivem přirozených změn v tvorbě hormonů. Mezi čtvrtou a pátou hodinou ranní (odtud název) se zvyšuje například tvorba hormonu růstového, adrenalinu, glukagonu nebo kortizolu – je to normální, protože tyhle hormony pak během dne potřebujeme, jenže glykémie se tím zvyšuje. Po probuzení se pak může pohybovat v hodnotách nad 8 mmol/l, v některých případech až mezi 15 a 20 mmol/l. Pak ji doprovází například bolesti hlavy, nevolnost, zvracení nebo vyčerpání.

Zmiňované hormony nejenže zvyšují produkci glukózy, ale navíc podporují rezistenci vůči inzulinu. Řeší se to většinou zase s pomocí inzulinové pumpy, ve které si pacient může nastavit vyšší dávku inzulinu v ranních hodinách: takovou, která „projde“ i přes zmiňované hormony. To pomůže vysokou hladinu glukózy kontrolovat. Důležité je také upravit jídelníček, zejména co se týče snídaně.

Fenomén úsvitu se často objevuje u adolescentů, u kterých se růstový hormon vylučuje více a častěji, ale týkat se může kohokoli. Podle magazínu Biblioteka Diabetyka se s tímto jevem setkává 25 až 50 procent lidí s diabetem 1. typu a až 50 procent diabetiků 2. typu.

Abyste potvrdili právě tuto příčinu, bude opět potřeba monitorovat noční hladinu glukózy. Nejlépe o půlnoci, ve čtyři, v pět a v šest hodin ráno. Glykémie se většinou u fenoménu úsvitu pohybuje v normálních hodnotách (5 až 8 mmol/l) a po čtvrté hodině se postupně zvyšuje.

Nízká dávka bazálního inzulinu

To, že ji bude potřeba navýšit, poznáte po několika dnech měření: v tomto případě se hyperglykémie objevuje po celou noc a pak ještě ráno. Důvod k navýšení pravidelné dávky bazálního inzulinu je, když se celonoční hyperglykémie objevuje aspoň dva až tři dny v řadě . Úpravu dávkování vždy konzultujte s lékařem.

Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?