Říjen 2020 / Radek Mojžíš

Péče o zuby pro diabetiky. Na co si dát pozor?

Vysoká hladina cukru v krvi škodí také zubům a dásním. A jejich zánět zase může mít vliv na hodnoty glykémie.

Co mají společného dentální hygiena a cukrovka? Souvisejí spolu víc, než by se na první pohled mohlo zdát. Vysoká hladina cukru v krvi si svou daň vybírá na celém těle a škodí také zubům a dásním. Jistě, správnou péči o chrup nemá podceňovat nikdo, ale jako diabetik vězte, že je tahle oblast ještě rizikovější.

Kvůli zvýšené hladině cukru trpí diabetici častěji zubními kazy, uvádí tým prestižní americké organizace Mayo Clinic. Ústní dutina přirozeně obsahuje různé typy bakterií, které jí spolu se slinami zaručují ochranu. Tuto přirozenou bariéru (a zároveň zubní sklovinu) narušují škroby a cukry z jídla nebo sladkých nápojů. U nemocných pak platí jednoduchá rovnice: čím vyšší je hladina cukru v krvi, tím vyšší je i riziko zubních kazů.

Dásně v ohrožení
Kromě zubů jsou u diabetiků v ohrožení i dásně. Cukrovka 1. typu snižuje schopnost těla bránit se bakteriím, které způsobují nepříjemné záněty. Dásně jsou pak oteklé a krvácejí. Když zanedbáte léčbu, může krvácení dásní vést dokonce k paradontóze.

Toto onemocnění pomalu, ale jistě ničí měkkou tkáň a kosti kolem zubů. Zuby ztrácejí oporu, viklají se a mohou vypadnout. I samotný průběh paradontózy je u nemocných cukrovkou horší, protože diabetes obecně znesnadňuje proces hojení. Infekce jako parodontóza můžou navíc negativně ovlivňovat hladinu cukru v krvi. Část pacientů s cukrovkou 1. typu trpí i afty, které jsou způsobeny kvasinkovou infekcí a projevují se jako bolestivá bílá nebo rudá místa uvnitř ústní dutiny.


Jemný kartáček a pasta s fluorem jsou dobrá volba pro děti i dospělé. A nezapomeňte na mezizubní prostory. Foto: Pexels

Správná technika i pomůcky
Při onemocnění cukrovkou byste rozhodně neměli podceňovat prevenci. Upozorňuje na to americký Národní institut zdraví. Nezapomínejte si čistit zuby dvakrát denně ráno a večer. Ideálně pastou s fluorem, který posiluje sklovinu, chrání ji proti kyselinám, a pomáhá tak proti kazům. Pokud si nevíte rady, jaké dentální pomůcky jsou pro vás nejlepší, konzultujte to se zubařem nebo hygienistou. Obecně se ale dá říci, že jemnější kartáčky jsou vhodnější a neničí už tak namáhané dásně.

Důležité je i samotné čištění a správná technika. Pohyby by měly být jemné a krouživé, nevynechejte žádnou stranu zubu a ani jazyk. Nezapomínejte také kartáček každé tři měsíce vyměnit za nový. V případě, že jsou jeho štětinky už rozkousané, klidně i dříve. Samozřejmostí by měla být dentální nit nebo mezizubní kartáčky na prostory, kam běžný kartáček nedosáhne.

Zubaři o diabetu řekněte
Nikomu, kdo si zuby čistí pravidelně, by pak neměly nahánět strach ani pravidelné prohlídky u zubního lékaře. Na to, že trpíte cukrovkou, ho radši upozorněte hned na začátku. Konzultujte s ním i svou medikaci.

Pro zdravý chrup je kromě prevence důležité i pravidelné měření glykémie. Dodržování vyváženého jídelníčku je základ, pozor si pak rozhodně dejte na kouření, radí odborníci z Národního institutu zdraví. Kombinace závislosti na nikotinu a cukrovky 1. typu extrémně poškozuje právě i ústní dutinu. Kouření totiž mnohonásobně zvyšuje riziko vzniku vážných komplikací a onemocnění dásní nebo i ztráty chrupu. Pokud se cigarety nedokážete vzdát, může vám s tím pomoci váš lékař nebo lékárník.

Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?