Srpen 2021 / Jana Prochásková

S diabetem naboso? Barefootová obuv nabízí zajímavý kompromis

Jak jde dohromady trend bosých bot s cukrovkou a syndromem diabetické nohy? Přečtete si názory diabetiků i odborníků.

Puchýř na patě, trn zaražený v palci ani žihadlo v chodidle ještě nikdy nikoho nepotěšily. U diabetiků jsou však tyto úrazy nejen nepříjemné, ale mohou být i zdrojem mnohem závažnějších problémů. Důvodem je syndrom diabetické nohy – defekty pod kotníkem, které vznikají v důsledku postižení cév a nervů jako jedna z možných komplikací cukrovky.

Diabetická noha vyžaduje pozornost

Syndromem diabetické nohy nemusí trpět každý diabetik, ale každý diabetik by měl průběžně dbát na stav svých nohou. Nejčastější příčiny diabetické nohy, neuropatie a ischemická choroba, se totiž rozvíjí pomalu a z počátku se projevují velmi nenápadně. Nohy ztrácejí citlivost nebo se na nich častěji dělají ranky, které se hůře hojí. Nic z toho však nemusí dlouho bolet nebo výrazněji obtěžovat.

Nejlepší prevencí je dobrá kompenzace cukrovky a zdravá životospráva s přiměřenou dávkou fyzické aktivity. Vhodná je také každodenní kontrola nohou. Může mít podobu příjemné masáže, při které zkontrolujete stav a citlivost plosek pohledem i pohmatem. Jednoduše si po koupeli dobře osušte nohy a důkladně vmasírujte hydratační krém. Pokud najdete oděrky, puchýře či jiná poranění, ošetřete je dezinfekcí, sledujte jejich hojení a případně vyhledejte lékaře.

Každovečerní masáž nohou je ale jen jedním z pilířů správné péče o nohy. Tím nejdůležitějším je kromě správného způsobu chůze také volba vhodné obuvi, protože až až 60 % diabetických defektů je způsobeno právě nevhodným obutím. Boty pro diabetiky by měly být vždy měkké a dostatečně široké, včetně špičky, aby nezpůsobovaly otlaky. Zároveň by měly krýt celou nohu před možným vniknutím kamínku či jiného možného zdroje poranění. A záleží i na ponožkách. Ty by měly být bavlněné, bezešvé a bílé, aby na nich bylo snadno vidět případné poranění.

Naboso ne, ale…

Je tedy jasné, že chůze naboso by měla být pro diabetiky tabu. Riziko, že přehlédnete drobný střep či zbloudilou včelu, je zkrátka příliš velké. Variantou jsou barefootové boty, které ale mají své výhody i nevýhody.

Většina bot pro diabetiky má velmi silnou podrážku, což odborníci včetně pojišťoven doporučují jako vhodnou ochranu před možným poraněním. Barefootové boty jsou pravým opakem – jedním z jejich poznávacích znaků je podrážka tak tenká, že je jednoduše ohnete podélně i příčně. Některé můžete dokonce srolovat. „Přílišná ohebnost barefootové obuvi je u lidí s neuropatií nebo náběhem na diabetickou nohu nevýhodou. Kvůli oslabení svalů a ztrátě citlivosti může dojít k poklesu příčné klenby, kdy jsou hlavičky metatarzů (nártních kostí, pozn. red.) příliš tlačeny k podložce. Takováto noha má pak větší riziko vzniku otlaku a třeba až hluboké ulcerace (vytvoření vředů, pozn. red.), která nemusí být na první pohled viditelná,“ vysvětluje fyzioterapeutka Veronika Kristková.

Na druhou stranu jsou barefootové boty velmi široké, v prostoru prstů až nadstandardně, což naopak riziko otlaků minimalizuje a boty jsou díky tomu pohodlnější. Pro zvýšení komfortu je také možné přidat měkkou vložku. V takovém případě je na druhou stranu nutné počítat s horší stabilitou.

Existuje i kompromis

Kromě barefootové obuvi se vyrábí i obuv, které se říká kompromisní. Kombinuje vybrané prvky bosého a běžného obouvání, takže může mít například pevnější podrážku nebo zpevněnou patu a zároveň dostatek místa pro prsty. Tento styl obuvi často vyhovuje i lidem, kteří z nějakého důvodu nemohou či nechtějí nosit čistě barefootovou obuv, ale běžná nabídka je také neuspokojuje.


Chození naboso není pro každého. Ale vždycky se dá najít cesta. Foto: Shutterstock

Stimulace chodidla i zapojení ochablých svalů

Pod tenkou podrážkou barefootové obuvi je sice cítit doslova každý kamínek, málokdy však bolestivě, a jde tak spíše o masáž. Větší kontakt s povrchem také nutí k celkové změně stylu chůze, držení těla a zapojení dosud ochablých svalů, což může pomoci vyřešit i bolesti kyčlí, zad či hlavy. Právě kvůli změně dosavadních návyků je přechod na barefootové boty vždy dobré konzultovat s fyzioterapeutem či podiatrem.

Pro diabetiky může být zásadní právě důraz na stimulaci nohy. „Pokud správně našlapujeme, přispíváme k regeneraci krevního oběhu. V diabetické obuvi se toho však dá dosáhnout jen velmi těžko,“ vysvětluje barefoot trenér Matúš Svinčák . „Věřím, že kontakt nohy s podložkou je dobrým nástrojem pro obnovu či udržení cirkulace krve, a tedy minimálně zpomalení neuropatie.“

Výzkumy na téma vlivu barefootové obuvi na neuropatii, a tedy syndrom diabetické nohy, jsou zatím velmi skromné, takže ho s jistotou nelze potvrdit, ani vyvrátit. „Dost skepticky se stavím k tomu, že by mohlo pouhé nošení barefootové obuvi u diabetika s již přítomnou neuropatií zlepšit vnímání. Vzhledem k tomu, že příčinou je zvýšená glykémie, je nutné mít cukrovku dobře zaléčenou, kompenzovanou a dodržovat režimová opatření,“ píše Veronika Kristková.

Co na to barefoot diabetici?

Řada českých a slovenských diabetiků barefootovou obuv nosí již dlouhé roky a jejich zkušenosti naznačují, že jim je chůze v bosých botách minimálně příjemná. V jedné z českých diabetických skupin na Facebooku se jeden z členů ptal ostatních na oblíbenou značku sportovních bot a páté místo obsadila právě známá značka barefootové obuvi.

„Vždy mi byly pohodlné širší boty a barefootové mě vyloženě nadchly. Cukrovku 1. typu mám už 19 let, z toho 6 let chodím v barefootových a kompromisních botách,“ píše Eva B. a dodává, že změnu obuvi sice s nikým nekonzultovala, ale její diabetoložka o neobvyklé obuvi ví a nemá s ní problém.

Trochu jinou zkušenost má s lékaři Adéla B., která žije s cukrovkou 1. typu již 24 let: „Barefootové boty nosím už asi 5 let a kdykoli mi diabetologové kontrolují nohy, maximálně řeknou, že je mám suché. Odpovídám, že je to z chození naboso, a na to mi vždy odpoví, že to moc nedoporučují.“ Ani jedna z žen přitom nemá problémy s neuropatií či dia nohou.

Je tedy barefootová obuv vhodná pro diabetiky?

Odpověď jako vždy záleží na zdravotním stavu, konkrétní noze a pohybovém vzorci každého jednotlivce. Diabetici, které netrápí syndrom diabetické nohy, mohou po konzultaci s profesionálem bosé boty vyzkoušet, ale jak upozorňuje barefoot kouč Matúš Svinčák: „Změna obuvi, ať už na diabetickou, nebo bosou, v zásadě nic neřeší. Je to pouze nástroj lepší kontroly nad jedním či druhým aspektem používání nohy.“

Podle Svinčáka diabetická obuv vytváří ochranný prostor, barefootová zase dává prostor prstům. „Myslím, že při lehčích projevech neuropatie je vhodné najít kombinaci komfortu diabetické obuvi s prostorem a podrážkou obuvi barefootové,“ shrnuje. V pokročilejších stádiích neuropatie je podle něj nošení barefootové obuvi vysoce individuální – záleží na schopnosti ovládat nohy – a může být i zcela vyloučené.

„Určitě existují diabetici, kteří budou na barefootové boty přísahat, ale jako odborník nemohu za sebe tento typ obuvi u diagnózy diabetes mellitus paušálně doporučit. Za mě je dobrou volbou kompromisní obuv s dostatkem místa pro prsty, ale hrubší podrážkou,“ potvrzuje i fyzioterapeutka Veronika Kristková.

Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?