Leden 2021 / Abbott

Tři kroky k tomu, aby se vám s cukrovkou žilo lépe

Nemusíte si hned obrátit život naruby. Dlouhodobých výsledků dosáhnete i s pomocí malých, ale důležitých změn v každodenních aktivitách.

Hlídat si koncentraci glukózy, snížit její výkyvy a předcházet hypoglykémii. Tři hlavní cíle pro diabetiky už možná znáte. S jejich plněním vám můžou pomoct praktické změny v životním stylu – vybrali jsme z nich tři jednoduché kroky, které může udělat každý. A nezapomeňte: už to, že máte odhodlání s cukrovkou pracovat, je skvělý start.

1. Skenujte častěji

Pravidelné a časté skenování senzoru FreeStyle Libre vám pomůže získat přesnější data, lépe monitorovat glykémii v různých situacích a podle toho se správně rozhodovat. Odborné poznatky dokonce ukazují*, že lidé, kteří skenují častěji, mají nižší hodnoty HbA1c.

Je to i proto, že čtečka ukazuje průměrné hodnoty ze všech skenů. Takže čím víc, tím líp. Čím větší procento „možných“ naskenovaných dat se vám podaří nasbírat, tím lepší představu o své cukrovce budete mít. Abyste si o změnách glykémie udělali jasný obrázek a mohli se podle toho rozhodovat, potřebujete se dostat aspoň na 80 procent. To odpovídá jednomu skenu za osm hodin.

Klidně však skenujte i v kratších intervalech. Píchat do prstu se nemusíte, senzoru to taky nijak neublíží a vy budete mít mnohem lepší přehled o tom, jak vaši glykémii ovlivňují nejrůznější faktory. Může to být strava, pohyb, stres, inzulin i jiná medikace, dokonce i perioda.

Kdy je vhodné skenovat:


  • Po probuzení
  • Před každým jídlem
  • Před spaním
  • Když si nejste jisti obsahem sacharidů v jídle nebo pití
  • Před fyzickou aktivitou, během ní a po ní
  • 2. Dejte se do pohybu

    Právě fyzická aktivita je skvělý způsob, jak se zbavit stresu a napětí, kterým nejen ve spojení s cukrovkou můžete čelit. Je to i důležitý preventivní nástroj a součást zdravého životního stylu. Možná nejste velcí sportovci a máte z téhle změny trochu obavy. Ale jestli se hned necítíte na velké výkony, vůbec to nevadí. Hlavní je pravidelnost. Klidně začněte procházkami nebo třeba jógou.

    Pohyb bývá často spojován s poklesem glykémie, což od něj diabetiky někdy odradí. Se systémem FreeStyle Libre si však můžete propady jednoduše hlídat, a to dokonce i přímo při sportu. Třeba při běhu nebo při plavání; pod vodou můžete se senzorem být až půl hodiny v kuse. Podle naměřených hodnot se můžete rovnou zařídit a zhruba za třicet minut skenovat znova, abyste ověřili, že všechno šlape jako hodinky.

    3. Veďte si deník

    Nejlépe přímo ve své čtečce. Do „Deníku“ (Log Book) si můžete zaznamenat, kdy jste skenovali, a také informace o jídle, cvičení, inzulinu a dalších lécích. Stačí zvolit ikonku tužky, která se po skenování objeví v pravém horním rohu. Máte na to vždy patnáct minut. Pokud nic přidat nechcete, můžete se vrátit na úvodní obrazovku nebo čtečku vypnout.

    Záznamy z Log Booku se ukládají, takže zpětně získáte užitečný (a hlavně osobní!) vhled do toho, jak jednotlivé faktory ovlivňují vaši glykémii. Díky tomu pak můžete dělat další informovaná rozhodnutí, aby se vám žilo ještě líp.


    * Ajjan, R. Insights from Insights from Real World Use of Flash Continuous Glucose Monitoring (2018, June) Symposium conducted at the conference for American Diabetes Association 78th Scientific Sessions, Orlando FL., USA

    Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?